Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-11-21/consiliul-de-administrare-al-fondul-pentru-eficien-a-energetica-a-aprobat-finan-area-propunerilor-de-32316.html
Data: Nov 21, 2013 (15:52)

Consiliul de Administrare al Fondul pentru Eficiență Energetică a aprobat finanțarea propunerilor de proiecte pentru 25 de grădinițe, în sumă totală de 27,3 mln. lei

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Consiliul de Administrare al Fondul pentru Eficiență Energetică, condus de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a aprobat în ședința de astăzi finanțarea propunerilor de proiecte de eficiență energetică pentru 25 de grădinițe, în sumă totală de 27,3 mln. lei. De asemenea, Fondul mai examinează solicitările de finanțare a proiectelor similare pentru 13 gimnazii și trei case de cultură în valoare de aproximativ 30 mln. lei.

Până în prezent FEE a finanțat 66 de proiecte de eficiență energetică în sumă totală de 110 mln. lei în sectorul public, precum instituții de învățământ, medico-sanitare și alte obiective de menire socială pentru schimbarea geamurilor, termoizolarea pereților și a acoperișurilor ș.a.

De asemenea, membrii consiliului au aprobat unanim un șir de condiții pentru cel de al treilea Apel de propuneri de proiect în sectorul public, care urmează a fi lansat în luna decembrie.

Conform condițiilor aprobate suma alocată din bugetul FEE pentru proiecte de eficiență energetică va constitui 100 milioane lei, cu posibilitatea de majorare în conformitate cu parametrii Bugetului Fondului pentru anul 2014. Contribuția proprie a beneficiarilor va fi în mărime de cel puțin 25% din costul total al proiectului.
 
Proiectele/măsurile eligibile vor solicita acțiuni de anvelopare a clădirilor, sisteme de încălzire, ventilare mecanică și naturală, sisteme de în călzire a apei, sisteme de condiționare a aerului și pompe termice pentru instituții medico-sanitare, insituții preșcolare, instituții de învățămînt primar și mediu, insituții de învățămînt superior și alte obiective cu menire socială.

Principiul de organizare și procesare a proiectelor va fi Primul venit – Primul servit, iar perioada de desfășurare a Apelului – până la utilizarea deplină a sumei alocate.