Trimite e-mail | Printeaza
Externe
21.11.2013

Camera Deputaților: Propunere legislativă semnată de 34 de parlamentari pentru acordarea de facilități cetățenilor din Republica Moldova

Camera Deputaților: Propunere legislativă semnată de 34 de parlamentari pentru acordarea de facilități cetățenilor din Republica Moldova

O propunere legislativă susținută de peste 117.000 de persoane și asumată de 34 de parlamentari vizând dezvoltarea culturală, educațională, socială și economică a cetățenilor Republicii Moldova și României a fost depus miercuri la Camera Deputaților, a anunțat într-o conferință de presă deputatul Bogdan Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Campania — organizată cu sprijinul Platformei Civice Acțiunea 2012, o coaliție alcătuită din aproximativ 30 de ONG-uri — pentru strângerea de semnături necesare pentru inițiativa cetățenească s-a desfășurat în perioada aprilie-august 2013.

Bogdan Diaconu consideră că această propunere legislativă semnată de senatori și deputați PSD, PNL, PDL, PC, PP-DD "va aduce mai aproape Republica Moldova de România" și constituie "un pas esențial în procesul reunificării celor două state românești".

Printre principalele prevederi ale inițiativei legislative se numără facilități acordate cetățenilor din R. Moldova, crearea Oficiului pentru Gestionarea Relațiilor cu R. Moldova, în subordinea primului-ministru al României, instituție menită să coordoneze proiectele dintre cele două state și obținerea mai ușoară a vizelor de intrare în România și a cetățeniei române.

Potrivit proiectului de lege, România își asumă obligația de solidaritate față de cetățenii Republicii Moldova cărora le oferă un regim special în limitele permise de normele europene și de tratatele internaționale.

"Prin aplicarea prezentei legi nu se aduce nicio atingere independenței și suveranității. Acele prevederi pentru aplicarea cărora este necesar acordul autorităților competente din Republica Moldova vor intra în vigoare numai după exprimarea acestui acord, prin instrumentele diplomatice", se arată în proiectul de lege, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus