Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.11.2013

R. Moldova ar putea relua importul de energie electrică din România din aprilie 2014

R. Moldova ar putea relua importul de energie electrică din România din aprilie 2014

Din primăvara anului viitor, Republica Moldova ar putea importa energie electrică de peste Prut. Anunţul a fost făcut marţi de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, după şedinţa Guvernului. Acesta a dat asigurări că autorităţile de la Chişinău duc negocieri cu partenerii români în vederea încheierii unui contract privind importul de energie electrică din România. „La 31 martie 2014 expiră contractul încheiat cu Centrala de la Cuciurgan şi cu firma DTEK Power Trade din Ucraina privind furnizarea energiei electrice şi de la acea dată am putea să începem achiziţiile din România. Or, acolo curentul este mai ieftin cu cel puţin 15-20%”, a declarat Lazăr.

Reluarea importurilor de energie electrică din România ar fi posibilă dacă pe linia electrică de 400 kV Vulcăneşti-Isaccea va fi instalat un convertor back to back. În acest sens ministrul a menţionat că părţile pregătesc un studiu de fezabilitate. De altfel, dezvoltarea liniei Vulcăneşti-Isaccea şi construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, care va lega Chişinăul de piaţa europeană a gazelor, a fost inclusă pe linia întâi a priorităţilor pe termen scurt privind proiectele energetice moldo-române ce ar putea fi finanţate de UE.

Acesta a mai amintit că Republica Moldova a importat energie electrică de la statul român în anii 1990.

Astăzi, RM cumpără peste 75% din necesarul de curent electric de la Centrala de la Cuciurgan şi de la compania ucraineană DTEK Power Trade, scrie Economist.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus