Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
20.11.2013

Misiunea OSCE acordă asistență în procesul de distrugere a armamelor confiscate în Moldova

Misiunea OSCE acordă asistență în procesul de distrugere a armamelor confiscate în Moldova

Circa 3000 de unități de armament confiscat au fost distruse astăzi în Chișinău, cu asistență tehnică și financiară din partea OSCE, acordată Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Ambasadoarea Jennifer Brush, Șefa Misiunii OSCE în Moldova, a declarat că distrugerea stocurilor confiscate și cele în surplus de arme de calibru mic și armament ușor micșorează riscul de răspândire și comercializare în regiune și contribue la consolidarea stabilității regionale în Europa de sud-est.

”Distrugerea acestor arme transformă Moldova într-un loc mai sigur,” a spus ea, apreciind dorința Moldovei de a-și îndeplini angajamentele internaționale cu privire la distrugerea armelor de calibru mic și a armamentului ușor. Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, prezent la eveniment, a evidențiat cooperarea bună cu OSCE în procesul de control al armamentului.

Armamentul confiscat de către poliția din Moldova reprezintă unități de arme deteriorate, inutilizabile, cu modificări neautorizate în construcție sau păstrate ilegal. Unele arme au fost predate benevol pentru nimicire.

Începând cu 2009, Misiunea OSCE în Moldova a colaborat cu Ministerul Afacerilor Interne și alte instituții relevante în procesul de lichidare a armelor de calibru mic și a armamentului ușor (SALW – Small Arms and Light Weapons) și a muniției convenționale. În cadrul acestui program, OSCE a ajutat la distrugerea sau demilitarizarea a 78 bombe cu dispersie, 106 bombe aeriene și 48 rachete sol-aer.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus