Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.11.2013

Blocurile locative vor fi clasificate după starea tehnică

Blocurile locative vor fi clasificate după starea tehnică

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul pentru inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor locative. Proiectul stabilește că va fi evaluată starea tehnică a blocurilor construite, realizată inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor locative, inclusiv pentru reabilitarea termică a acestor clădiri.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, starea tehnică a clădirilor locative va fi clasificată în cinci categorii: bună, satisfăcătoare, nesatisfăcătoare, vetustă și inutilizabilă.

Ministrul Marcel Răducan a precizat că va fi efectuată cercetarea vizuală și detaliată a clădirilor, terenurilor, fundațiilor, pereților, planșeelor, acoperișurilor și a scărilor.
 
Regulamentul vine să completeze baza de date privind starea tehnică a clădirilor, să determine utilitatea lor pentru exploatarea în continuare și necesitatea de executare a reparaţiilor, reconstrucţiilor, consolidărilor sau demolării, prin elaborarea fişei tehnice a edificiului.

Noile reguli sunt obligatorii pentru toate instituţiile, întreprinderile, persoanele fizice, juridice, indiferent de forma de proprietate, subordonarea departamentală, sursele de finanţare, care realizează activitatea de proiectare, construcţie şi investiţie pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit ministrului Marcel Răducan, inventarierea este necesară, deoarece 134 de mii de blocuri locative au fost construite în perioada 1945-1970, alte 160 de mii – între anii 1971-1991 și doar 50 de mii – în perioada 1991-2011, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus