Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.11.2013

PLDM propune un proiect de lege care va facilita accesul tinerilor pe piaţa forţei de muncă

Deputatul PLDM, George Mocanu, a făcut public un proiect de lege care amendează Legea privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Amendamentele au menirea să faciliteze angajarea tinerilor în câmpul muncii, prin faptul că stagiul de practică va fi considerat de angajator ca experiență de muncă.

În urma numeroaselor discuţii cu studenţi şi absolvenţi, s-a constatat că un impediment serios întâlnit de aceştia la angajare este lipsa experienţei de muncă. Pentru a oferi mai multe şanse celor care doresc să se angajeze în timpul sau după finalizarea studiilor, în instituţiile publice se vor face stagii de practică, care prin lege se propun a fi calificate ca servicii de realizare a posibilităţilor de ocupare. De asemenea, proiectul de lege include studenţii, alături de absolvenţi, în lista beneficiarilor de măsuri active de stimulare a ocupării forței de muncă.

Conform proiectului de lege prezentat de Mocanu, autoritățile publice vor oferi anual locuri pentru stagii de practică în număr de cel puțin 10% din efectivul de personal. Conform datelor Biroului Național de Statistică (01.01.2013) în unitățile cu formă de proprietate publică activează în total 321.500 angajați, ceea ce, odată cu aplicarea prezentului proiect de lege, presupune oportunități pentru minim 32 mii de beneficiari de locuri de practică.

Proiectul de lege stabileşte un plafon minim de locuri de practică, ceea ce înseamnă că fiecare instituție va avea dreptul de a suplimenta numărul de stagii conform necesităților proprii.

De asemenea, proiectul de lege prevede că la angajarea în câmpul muncii a unui candidat, inclusiv în cazul angajării sale în funcție publică, precum și la atestarea și promovarea unui angajat, stagiul de practică va fi considerat de angajator ca experiență de muncă, anunță un comunicat al Fracţiunii parlamentare a PLDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus