Trimite e-mail | Printeaza
Externe
18.11.2013

Merkel: Ucraina trebuie să ia 'măsuri credibile' pentru Acordul de Asociere cu UE

Merkel: Ucraina trebuie să ia 'măsuri credibile' pentru Acordul de Asociere cu UE

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, luni, că Ucraina trebuie să ia 'măsuri credibile' pentru a-și asigura Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și a promis că va contracara eventualele măsuri de retorsiune din partea Rusiei în cazul în care va fi semnată această înțelegere, relatează AFP și Reuters.

'Astăzi, vreau să vă spun că nu este încă evident faptul că Ucraina își dorește să creeze condițiile pentru o eventuală semnare' a acordului, care ar urma să aibă loc la sfârșitul lui noiembrie la Vilnius, a declarat Merkel, într-un discurs în fața deputaților germani din Bundestag.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de eventuala semnare a Acordului de Asociere, UE a afirmat clar că Ucraina nu a făcut destule pentru a întruni condițiile încheierii acestuia, scrie Reuters.

Printre punctele de divergență, cancelarul german a invocat problema atribuirii vizelor și cazul opozantei Iulia Timoșenko, care nu a obținut autorizația de a părăsi teritoriul ucrainean pentru a primi îngrijiri medicale în Germania, după cum lăsase să se înțeleagă președintele Viktor Ianukovici.

'Vreau să reiterez clar că ne așteptăm la măsuri credibile din partea Ucrainei pentru crearea condițiilor semnării Acordului de Asociere', a continuat Angela Merkel. 'Ne așteptăm ca acest proces să fie implementat într-o manieră sustenabilă și ireversibilă', a adăugat cancelarul, potrivit Reuters.

'Știm că decizia de apropiere de Uniunea Europeană nu este una ușoară, nici pentru Ucraina, nici pentru partenerii noștri. În ultimele luni, unii dintre aceștia au exercitat presiuni imense', a mai spus cancelarul german, menționând Rusia, care a încercat să-și descurajeze fostul aliat sovietic să semneze acordul.

'Rusia ar profita de întărirea și modernizarea economiilor vecinilor noștri din Est', a afirmat Merkel. 'Țările (din Europa de Est) nu au de ales între o apropiere de UE și o cooperare extinsă cu Rusia', a adăugat ea.

'Umbra Războiului Rece există în continuare și este de datoria noastră, în special a Germaniei, să ne aducem contribuția pentru ca Războiul Rece să se încheie o dată pentru totdeauna, inclusiv pentru partenerii noștri din Est', a mai declarat Merkel în fața parlamentarilor, potrivit AFP.

Alături de Ucraina, și Republica Moldova și Georgia ar urma să semneze un Acord de Asociere cu UE la sfârșitul lui noiembrie, la Vilnius, în pofida profundelor rezerve ale Rusiei, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus