Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.11.2013

Cehia este interesată în realizarea unor proiecte investiţionale în Moldova

Cehia este interesată în realizarea unor proiecte investiţionale în Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Prim-viceministrul ceh al Afacerilor Externe, Jiří Schneider. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii despre relațiile economice, politice și comerciale bilaterale dintre Republica Moldova și Cehia.
 
Premierul Iurie Leancă a mulțumit Guvernului ceh pentru susținere în realizarea obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova.
 
„Sperăm să avem sprijinul politic necesar din partea statelor membre ale UE, inclusiv al Cehiei, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, precum și în perioada post-Vilnius”, a declarat șeful Executivului.
 
În context, Jiří Schneider a felicitat Guvernul de la Chișinău pentru că a îndeplinit toate obligațiunile, în termenii stabiliți, privind Liberalizarea Regimului de Vize.
 
„Republica Cehă își exprimă satisfacția pentru că Republica Moldova a îndeplinit obligațiunile asumate față de Uniunea Europeană. Cehia urmărește cu mare atenţie paşii pe care îi parcurge Moldova, în special în ceea ce privește implementarea prevederilor fazei a II-a a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize”, a precizat  Prim-viceministrul ceh al Afacerilor Externe.
 
Un alt subiect pe agenda bilaterală l-a constituit organizarea vizitei în 2014 a Președintelui Republicii Cehe, Milos Zeman în Republica Moldova.
 
De asemenea, s-a discutat și despre realizarea unor proiecte investiţionale moldo-cehe, în special în domeniile: infrastructură, agricultură,  asigurarea cu apă potabilă şi servicii sanitare, inclusiv managementul deşeurilor.

Premierul Iurie Leancă și-a exprimat recunoștința pentru toate proiectele realizate cu suportul Cehiei, menționând că cel mai recent a fost, la 17 noiembrie, în ”Cimișlia”, privind restaurarea sistemului de tratare a apelor reziduale.
 
Cehia este unul dintre cei mai mari importatori europeni de vinuri moldovenești. Această țară ocupă locul II în topul ţărilor din UE după Polonia, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Precizăm că, exportul de mărfuri a înregistrat, în ianuarie-septembrie 2013, suma de 19,3 mil. dolari SUA. Comparativ cu perioada similară din anul 2012, volumul exportului s-a majorat cu 67,3%. Importul de mărfuri din Republica Cehă, efectuat în perioada de referinţă, a însumat 50,1 mil. dolari SUA. Comparativ cu perioada similară din anul 2012, volumul importului s-a majorat cu 6,4 %.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus