Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.11.2013

Jose Manuel Barroso: Vom propune de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova

Jose Manuel Barroso: Vom propune de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă și omologul său român Victor Ponta au avut o întrevedere, în dimineața zilei de azi,  cu Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la Bruxelles.

Ulterior, cei trei oficiali au făcut declarații de presă.

Președintele Comisie Europene, Jose Manuel Barosso:
”Bună ziua Doamnelor și Domnilor!
Am plăcerea să-i salut astăzi la Comisia Europeană pe cei doi Prim- miniștri din România și Republica Moldova , Victor Ponta și Iurie Leancă.

Scopul întâlnirii noastre este de a extinde cooperarea şi interacţiunea noastră, atât în plan politic, cât și în ceea ce privește infrastructura , între statele membre ale Uniunii Europene și vecinii noștri apropiaț şi partenerii din Est .

Permiteți-mi să spun , așa cum am spus în timpul întâlnirii noastre, că ziua de astăzi în opinia mea  este o mare premieră . Este prima oară - de când îmi pot aminti - că avem o întâlnire între Comisie, guvernul unuia dintre statele noastre membre și guvernul unui partener și prieten apropiat care ne aşteptăm să devină asociat din punct de vedere politic şi integrat economic cu Uniunea Europeană.

Aceasta este o premieră, și aș dori cu această ocazie să adesez cuvinte mulțumire României, și personal, Prim-ministrului Ponta. Cred că sprijinul dumneavoastră puternic, nu numai pentru parcursul european al Republicii Moldova, dar, de asemenea, al Parteneriatul Estic este foarte mult apreciat. Aceasta arată că România nu doar beneficiază de integrarea europeană, dar şi aduce o contribuţie importantă în promovarea proiectelor comune europene și valorilor comune europene. Vă mulțumesc pentru asta.

De asemenea, îi mulțumesc Prim-ministrului Leancă, pentru angajamentul european puternic. Și cred că calitatea schimbării de astăzi doar confirmă cât de bine ne înţelegem unul pe altul în chestiuni cu privire la valorile și parcursul european al țării dumneavoastră .

Obiectivele politicilor noastre nu se opresc la granițele noastre. Acest lucru se referă la problemele strategice ale interconexiunilor energetice, care a consituit principalul obiectiv al întâlnirii noastre. Comisarul Oettinger , de asemenea, a participat la reuniune.

Securitatea energetică și diversitatea aprovizionării cu energie are cea mai mare importanță, pentru Uniunea Europeană și vecinii noștri. Fiecare cetățean european trebuie să aibă acces la energie în condiții de siguranță și la prețuri accesibile. Nici o națiune europeană ni ar trebui să fie o insulă de energie - izolată de rețelele europene. Și Republica Moldova, în calitate de membru al Comunității Energetice, ar trebui să aibă libertatea de a alege aceleași drepturi de acces la piața internă a energiei, dacă dorește.

Este un principiu general, care trebuie menționat înainte de summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius care va avea loc în două săptămâni.  Noi sprijinim vecinii și prietenii noștri, iar alegera lor liberă și democratică trebuie respectată. Astăzi am înregistrat un progres semnificativ în identificarea listei de priorități în contextul proiectelor de interconexiune energetică și acțiunile concrete care urmează a fi întreprinse.
Am luat în considerație câteva decizii și am identificat, pe termen scurt, două mari priorități:
În primul rând, proiectele cu privire la gazifiere vor permite livrarea gazului din România spre Chișinău.
Construcția gazoductului Iași – Ungheni este deja în desfășurare. Acest prioect reprezintă prima interconexiune directă a Moldovei cu piața energetică a UE și primul pas de a conecta Chișinăul spre piața UE de gaze naturale. Aceasta va spori abilitatea Republicii Moldova de a-și diversifica sursele naturale și rutele de energie. Aceasta va aduce beneficii domeniului de afaceri și cetățenilor.
Această dezvoltare a infrastructurii trebuie, bineînțeles, efectuată în același ritm cu introducerea în domeniu a reformelor necesare și măsurilor regulatorii. Acesta va permite întreprinderilor să cumpere gaze naturale din surse diferite și transporta prin diferite căi. Prin urmare, aplicarea cu succes a acestui proiecte va fi privit ca o referință pentru alte proiecte de infrastructură.
În cel de-al doilea rând, am identificat cele mai importante proiecte în domeniul energiei electrice, instalarea convertoarelor back-to-back pe linia Vulcănești-Isaccea, care va permite Moldovei să mărească importul de energie electrică din România de până la jumătate din consumul de energie anual al Republicii Moldova.
Ambele proiecte pot să mărească semnificativ securitatea energetică a Moldovei, de stabilizarea aprovizionării sale cu energie și prin reducerea riscului de creștere a prețurilor.

Am decis astăzi că, Comisia va continua să ofere atât sprijin politic cât și financiar. UE a oferit deja 7 milioane Euro pentru proiectul de interconexiune a sistemului de gaze Iași-Ungheni, care, în prezent, se află în construcție. De asemenea, noi finanțăm și studiul de fezabilitate pentru conectarea Republicii Moldova și a Ucrainei la sistemul de energie electrică ENTSO-E.
Vom continua să extindem sprijinul nostru pentru toate părțile implicate în aceste proiecte. Am discutat, de asemenea, crearea a unor mecanisme prin care Republica Moldova să poată împrumuta bani și de la alte instituții financiare internaționale, nu doar de la Banca Europeană de Investiții, dar și BERD și Banca Mondială.
Dintr-o perspectivă mai largă, am cerut, de asemenea, atât României, cât și Republicii Moldova să se implice în mod activ în activitatea Uniunii Europene pentru ca pe viitor să se aprovizioneze și cu gaze din Europa de Sud-Est.
Toate acestea arată importanța cooperării noastre. Iar Comisia este puternic angajată să asigure ca toate țările vecine care doresc să fie conectate la sistemul energetic european, poate fi. Cooperarea strânsă demonstrată de România și Republica Moldova în acest domeniu este un pas foarte pozitiv pentru viitor. În cadrul Comisiei, vom continua să stăm în spatele prietenilor noștri.
Sunt extrem de încântat să anunț astăzi că, după eforturi considerabile realizate de către autoritățile Republicii Moldova din ultimii trei ani, raportul Comisiei privind liberalizarea regimului de vize pe care îl publicăm în această dimineață conchide că Moldova îndeplinește toate obiectivele de referință stabilite.
Imediat după Summit-ul Parteneriatului Estic, Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă pentru a ridica obligativitatea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova care dețin pașaport biometric. Aceasta este o veste foarte bună pentru cetățeni și un element foarte concret către o asociere politică mai apropiată și integrare economică cu Uniunea Europeană, deoarece vorbim aici despre interacţiunea dintre oameni. Noi facem ca parcursul european să devină realitate.”

Prim-ministrul României, Victor Ponta:
”Domnule preşedinte, vă cer permisiunea să mă exprim în limba română. Bună dimineaţa! Aş dori să mulţumesc preşedintelui Barroso pentru această premieră, într-adevăr, întâlnirea cu primul-ministru al Moldovei şi cu mine, prim-ministru al unei ţări membre a Uniunii Europene. Este un mesaj foarte puternic pentru importanţa Parteneriatului Estic şi este un semn de viziune. Într-adevăr, Moldova, ca şi toate celelalte ţări care fac parte din Parteneriatul Estic, poate fi sprijinită de ţări deja membre, pentru a îşi face un parcurs mai rapid şi mai eficient al integrării europene. Vreau să spun că sunt onorat astăzi să particip la această întâlnire alături de primul-ministru al Moldovei, domnul Leancă, o personaliatate politică proeuropeană şi care şi-a angajat Guvernul, în mod clar şi hotărât, pe calea integrării europene. Din acest motiv, România consideră ca o datorie a noastră, de a se implica în prima linie a asistenţei pentru o mai bună integrare a Moldovei în parcursul european şi am lucrat împreună, împreună cu Comisia Europeană, comisarul Oettinger, cele două guverne, cu alţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru a identifica, şi avem indentificate, în acest moment, proiectele concrete atât de infrastructură eneregetică, cât şi de infrastructură de transporturi, care sunt dezvoltate în acestă perioadă şi pot fi dezvoltate în perioada următoare. Modul de finanţare, modul se implementare sunt în acest moment în lucru şi România, Moldova şi Comisia Europeană vor identifica şi vor prezenta toate resursele şi toate procedurile necesare pentru ca aceste proiecte esenţiale pentru Moldova şi pentru Uniunea Europeană să poată fi realizate. Vreau să afirm încă o dată hotărârea Guverului României de a folosi toate resursele posibile din bugetul naţional, din fondurile structurale şi de coeziune, prin accesarea altor programe europene, pentru a dezvolta aceste proiecte energetice şi de infrastructură de transporturi, să spun că în baza acestei întâlniri la cel mai înalt nivel, toate structurile guvernamentale continuă să lucreze şi probabil, la începutul anului viitor vom avea o nouă reuniune pentru a identifica stadiul proiectelor prioritare. Vreau să afirm încă o dată suportul total, necondiţionat şi special pe care România îl acordă şi la Vilnius şi în toate procedurile ulterioare parcursului pro european al Republicii Moldova, să spun că mă bucur extrem de mult de anunţul făcut de preşedintele Barroso referitor la procedura de ridicarea vizelor pentru cetăţenii din Moldova. Ştiu cât de important a fost pentru cetăţenii români, atunci când au primit această veste şi mă bucur foarte mult că iată, se dă această informaţie importantă. Şi, de asemenea, aş vrea să mulţumesc, în final, preşedintelui Barroso, pentru modul extrem de tranşant, extrem de european şi de corect, în care în urmă cu câteva zile, a prezentat situaţia la nivel European, apropo de Spaţiul Schengen, de migraţia forţei de muncă, de modul în care Europa are o viziune comună şi se află uneori sub pericolul extremismului sau al naţionalismului. Vreau să spun, încă o dată că, din partea Guvernului României, şi sprijinul pentru Moldova şi pentru proiectele europene care privesc Moldova este total, şi această întâlnire ne va ajuta foarte mult, pentru a debloca şi a identifica noi resurse pentru implementarea proiectelor concrete.”
 
Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă:
”Domnule preşedinte, şi eu voi vorbi în limba română pentru că şi aceasta este o limbă oficială a Uniunii Europene. Stimate domnule preşedinte, stimate domnule prim-ministru, vreau şi eu să mulţumesc pentru această extraordinară posibilitate de a ne vedea aici, la Bruxelles, şi a discuta, iată, acum două săptămâni înainte de summitul de la Vilnius, mai multe subiecte care se află pe agenda europeană a Republicii Moldova şi, în mod special, să discutăm mecanismele, instrumentele de a ne ajuta să continuăm acest proces de integrare europeană, care înseamnă nimic altceva decât un proces firesc de modernizare a Republicii Moldova, de creare a acestor instituţii funcţionale care servesc, în primul rând, interesele cetăţenilor. Astăzi am avut, într-adevăr, discuţii foarte utile, foarte importante şi foarte pragmatice au fost aceste discuţii, discutând cum ne vom continua acest parcurs european, cum vom realiza integrarea economică, asocierea politică şi, bineînţeles, ne interesează cum să anvizajăm şi un proces de trecere de la asociere politică la integrare politică. Dar asta, sigur că după ce vom îndeplini anumite condiţii. Să încep cu proiectele de interconexiune. În primul rând, vreau să mulţumesc Comisiei Europene, domnului preşedinte Barroso, comisarului Oettinger, pentru faptul că împreună cu colegii de la Bucureşti, sub îndrumarea... şi primul ministru Ponta, am stabilit deja o pondere foarte bună trilaterală. În urma acestei discuţii trilaterale am reuşit, aşa după cum spuneau şi colegii, să identificăm proiectele, un lucru foarte şi foarte important, fiindcă am avut prea multe discuţii poate şi nu tot timpul foarte bine structurate, cum ar trebui să realizăm acest obiectiv extrem de important pentru Republica Moldova. Momentul când am stabilit priorităţile şi discuţiile de azi au arătat cu multă pregnanţă că suntem pe calea corectă, va fi mult mai simplu să atingem acest obiectiv de realizare a unui sistem energetic al Republicii Moldova mult mai sigur, mult mai puţin vulnerabil la tot felul de oscilaţii în regiune. Faptul că am reuşit în ziua de 27 august a acestui an, în ziua când sărbătorim şi independenţa Republicii Moldova, împreună cu primul ministru Ponta şi cu comisarul Oettinger, să lansăm construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, vorbeşte despre faptul că suntem pe calea cea bună. Mă bucur să constat că lucrările pe acest gazoduct se derulează aşa după cum ne-am planificat şi sunt convins că, în primul trimestru al anului 2014, vom reuşi să finalizăm gazoductul Iaşi-Ungheni. Sunt convins încă o dată că împreună cu alte elemente al acestui proiect, vom reuşi să diversificăm rutele de... sursele de aprovizionare cu resurse energetice, în mod special ne referim la gaze, a Republicii Moldova. Bineînţeles, am discutat şi despre interconexiunea în domeniul energiei electrice şi am constatat care sunt paşii următori, astfel încât sunt convins că în săptămânile şi în lunile următoare am putea trece de la discuţii la studii de fezabilitate şi, după aia, să implementăm aceste proiecte la fel de importante pentru Republica Moldova. Am mai trecut în revistă şi proiectele de interconexiune la nivel de transport. Cunoaşteţi că mai sunt încă răni, dacă doriţi, care nu au fost vindecate, mă refer la podurile care au fost distruse în timpul celui de al doilea Război Mondial. Şi iată că acum dorim împreună cu colegii, prietenii de la Bucureşti şi colegii şi prietenii de la  Bruxelles, să relansăm procesul de reconstrucţie a acestor poduri, cele ce vor fi liante fireşti pentru legăturile economice, comerciale, dar şi pentru cele culturale şi interumane. Am spus că suntem în preajma summitului de la Vilnius, o etapă extrem de importantă pentru Republica Moldova, pentru parcursul ei european.
Sunt convins că vom reuşi, aşa după cum am planificat, să parafăm cele două acorduri la Vilnius şi, după aceea, prin reforme accelerate în Republica Moldova, prin demonstrarea faptului că suntem foarte serioşi în reforma justiţiei, în reforma Procuraturii, în lupta împotriva corupţiei, să ne pregătim pentru semnarea acestor două acorduri foarte importante. Vreau să mulţumesc din tot sufletul preşedintelui Barroso, colegilor care au ştiut să se mobilizeze și au găsit resursele necesare şi să ne permită ca la Vilnius să parafăm fiecare pagină din acest acord de liber schimb, un document foarte şi foarte voluminos. Şi sigur că anunţul făcut astăzi de domnul preşedinte Barroso cred că va face fericit pe fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Declaraţia pe care aţi făcut-o dumneavoastră, domnule preşedinte, că Republica Moldova a întrunit condiţiile pe planul de acţiuni pe vize, privind liberalizarea regimului de vize, este o veste pe care o aşteaptă societatea din Republica Moldova. Vreau să vă mulţumesc nu doar pentru această declaraţie, ci vreau să vă mulţumesc foarte mult dumneavoastră, colegilor de la DG Home, din alte departamente, pentru lucrul extraordinar de benefic, pe care l-am avut noi în parcurgerea acestei etape foarte importante, care a însemnat în primul şi în primul rând, reforme instituţionale în Republica Moldova. Vă mulţumesc foarte mult şi iată că merg acasă cu un sentiment mare de bucurie. Încă o dată, vă mulţumesc!”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus