Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2013

Parlamentul a adoptat Declarația privind susținerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova

Parlamentul a adoptat Declarația privind susținerea  procesului de integrare europeană a Republicii Moldova

Parlamentul a adoptat astăzi Declarația privind susținerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sală.

Potrivit textului Declarației, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un obiectiv strategic și un proces ireversibil, iar parafarea, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, și, ulterior, semnarea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv crearea Zonei de Liber Schimb, constituie un eveniment istoric pentru parcursul european al țării.

Legislativul a chemat societatea, inclusiv toate forțele politice, să dea dovadă de maturitate, unitate și solidaritate întru atingerea interesului național de integrare în UE. Documentul remarcă faptul că aspirațiile cetățenilor moldoveni la un trai liber și prosper vor prevala pe durata întregului proces de integrare europeană. 

În textul Declarației se mai arată că Parlamentul va acorda sprijin plenar Guvernului Republicii Moldova în vederea îndeplinirii procedurilor indispensabile pentru parafarea, semnarea și implementarea Acordului de Asociere. În același sens, Legislativul de la Chișinău își va consolida relațiile de cooperare cu Parlamentul European prin organizarea de reuniuni tematice comune, inclusiv în parteneriat cu alte instituții ale UE, parlamente naționale ale statelor membre și organizații non-guvernamentale, în scopul obținerii de expertiză și suport financiar pentru implementarea Acordului de Asociere.

Inițiativa legislativă privind adoptarea prezentei Declarații a fost înaintată de Președintele Parlamentului Igor Corman, având drept scop reconfirmarea angajamentului și sprijinului deplin pentru promovarea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova, inclusiv prin consolidarea consensului național în jurul acestui obiectiv, în ajunul Summitului de la Vilnius, care se va desfășura în perioada 28 - 29 noiembrie 2013.

Textul Declarației a fost elaborat de membrii unui grup de lucru format din deputații Andrian Candu, Vicepreședinte al Parlamentului, Ana Guțu, Președinte al Comisiei politică Externă și Integrare Europeană, Valeriu Ghilețchi, membru al Comisiei politică Externă și Integrare Europeană, Maria Ciobanu, membru al Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Ghenadie Ciobanu, membru al Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și deputații neafiliați nu au votat Declarația, potrivit unui comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus