Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2013

Lituania va sprijini procesul de reformă a sectorului de apărare a Republicii Moldova

Lituania va sprijini procesul de reformă a sectorului de apărare a Republicii Moldova

Lituania îşi menţine angajamentul de a sprijini procesul de reformă a sectorului de apărare a Republicii Moldova şi va continua să acorde asistenţă colegilor din Moldova în pregătirea militară şi educaţia efectivului, va oferi consultaţiile necesare în domeniul relaţiilor publice, apărării cibernetice şi altele.

Declaraţia a fost făcută astăzi de ministrul Apărării Naţionale al Lituaniei, Juozas Olekas, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, după întrevederea cu omologul său, Vitalie Marinuţa. 

„Această vizită are loc în ajunul unui eveniment foarte important pentru Republica Moldova - summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Moldova a făcut un mare progres în realizarea obiectivelor sale de integrare europeană, iar parafarea Acordului de Asociere la Vilnius va fi un semn de schimbare ireversibilă a cursului european al Republicii Moldova”, a accentuat oficialul lituanian.

Juozas Olekas a mai spus, în cadrul discuţiilor cu omologul său, Vitalie Marinuţa, că a apreciat eforturile de a contribui la misiunile UE şi, de asemenea, decizia Republicii Moldova de a-şi oferi contribuţia la funcţionarea misiunii KFOR din Kosovo. „NATO are nevoie de implicarea ţărilor partenere în operaţiuni, iar Republica Moldova va contribui la remedierea unor probleme din cadrul misiunii KFOR”, a spus ministrul lituanian al Apărării.
La rîndul său, Vitalie Marinuţa a specificat că susţinerea Republicii Moldova de către Lituania, ţară gazdă a summit-ului Parteneriatului Estic, este foarte importantă pentru statul nostru, deoarece constituie un semnal pentru partenerii europeni că poporul nostru tinde spre Europa şi merită să fie în familia statelor democratice, în care drepturile omului, libertatea de exprimare şi valorile democratice constituie pilonii existenţei unui stat.

Referindu-se la discuţiile bilaterale privind colaborarea dintre armatele Moldovei şi Lituaniei, Vitalie Marinuţa a menţionat suportul colegilor de la Vilnus atît în desfăşurarea programelor de reformare a sistemului naţional de securitate, cît şi în oferirea posibilităţii de instruire ofiţerilor Armatei Naţionale la diferite cursuri, organizate de armata lituaniană. „Experienţa Lituaniei în procesul de reformare şi modernizare a instituţiei militare, dar şi a întregului sistem de securitate naţională este preţioasă pentru noi, din mai multe puncte de vedere. Lituania, ca şi Republica Moldova, construind, din 1991, o armată nouă, a reuşit să o transforme în una interoperabilă, dotată tehnic şi completată cu cadre profesioniste, care şi-au demonstrat capacităţile, în diferite teatre de operaţii. Într-un asemenea proces se află astăzi şi Republica Moldova. Ca o dovadă că mergem pe o cale corectă poate servi atît prestaţia ofiţerilor noştri în misiunile ONU sau OSCE, cît şi ultima decizie politică a Parlamentului de a detaşa un contingent din 41 de militari pentru participare la misiunea KFOR din Kosovo”, a spus Vitalie Marinuţa.

În final, miniştrii Apărării al Moldovei şi Lituaniei şi-au exprimat convingerea că relaţiile moldo-lituaniene vor continua să se dezvolte în mod foarte prietenos şi reciproc avantajos pentru ambele state.

Ministrul Apărării Naţionale al Republicii Lituania, Juozas Olekas, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia omologului său moldovean, Vitalie Marinuţa, în perioada 13–14 noiembrie curent. Agenda vizitei include discuţii ale delegaţiilor celor două ministere privind cooperarea bilaterală în domeniul militar, în cadrul diferitelor organisme internaţionale, precum şi stabilirea obiectivelor de colaborare pentru anul 2014.

În timpul aflării la Chişinău, ministrul lituanian al Apărării va avea întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi consilierul Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Alexei Barbăneagră.

Cooperarea moldo-lituaniană în domeniul apărării datează din noiembrie 2000, anunță un comunicat al Ministerului Apărării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus