Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.11.2013

Eficiența energetică la nivel municipal în țările Europei şi Asiei Centrale abordată la Forul Convenţiei primarilor

Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, participă la Forul de nivel înalt cu genericul „Convenţia Primarilor – vectorul schimbărilor pentru regiunea Europeană şi a Asiei Centrale”, desfășurat la Istanbul (Turcia), în perioada 14-15 noiembrie curent. La for participă reprezentanții guvernelor, primarii și managerii energetici din țările semnatare ale Inițiativei Comisiei Europene Convenţia primarilor.

Conform agendei, participanții la întrunire își vor prezenta viziunile și soluțiile la provocările de nivel național și local privind eficiența energetică și schimbările climaterice prin prisma politicilor naționale existente, dar și rolul Convenției primarilor în acest sens. De asemenea, participanții urmează să discute despre politicile energetice naționale în domeniul eficienței energetice, implementarea Inițiativei Convenția primarilor în țările Europei de Est și Asiei Centrale, schimb de bune practici ș.a.

Astăzi, în cadrul primei sesiuni ”Politica și Legislația energetică națională”, Dumitru Godoroja a făcut o prezentare a cadrului normativ și a politicilor naționale în domeniul eficienței energetice, a rezultatelor implementării Convenției primarilor în Republica Moldova, precum și a perspectivelor de dezvoltare a acestei inițiative.

Din perspectivele de dezvoltare a Convenției primarilor în RM, viceministrul Economiei a menționat atragerea unui număr cât mai mare de orașe din țară în această inițiativă a UE și identificarea surselor financiare adiționale și a asistenței tehnică pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică la nivel local.

La moment, la inițiativa Convenția primarilor, au aderat 11 orașe din Republica Moldova, inclusiv municipiul Chișinău, Bălți, Drochia, Soroca, Ungheni, ș.a. care dezvoltă Planuri de Acțiune pentru Energie Durabilă, numite SEAP-uri cu suportul proiectului de asisitență tehnică ”Convenția primarilor-Est” cu oficiul în or. Lvov (Ucraina).

În martie 2013 coordonator național al Convenției primarilor din Republica Moldova a fost desemnat Ministerul Economiei, iar ca organizație de sprijin, în 2010 a fost numit Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Potrivit Ministerului Economiei, Convenţia primarilor reprezintă principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţile locale şi regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Convenţiei îşi propun atingerea şi depăşirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 până în 2020.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus