Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.11.2013

China acordă Moldovei 20 de milioane de Yuani, echivalentul a peste 3 milioane de dolari

China acordă Moldovei 20 de milioane de Yuani, echivalentul a peste 3 milioane de dolari

Banii sunt acordați sub formă de grant nerambursabil, în baza Acordului de cooperare economică și tehnică semnat astăzi de Premierul Iurie Leancă și viceministrul Comerțului Republicii Populare Chineze, Jiang Zengwei. Suma va fi folosită pentru realizarea unor proiecte identificate în comun.

Oficialii au avut o întrevedere bilaterală în cadrul căreia a fost lansată inițiativa de a elabora o Strategie comună de cooperare moldo-chineză și de a intensifica activitatea comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică. Strategia va identifica domeniile de interes comun în care pot fi aplicate proiecte de dezvoltare economică.

Iurie Leancă a îndemnat investitorii chinezi să participe la procesul de privatizare, lansat acum câteva zile în Republica Moldova. Oficialii au convenit asupra necesității de a mări cifra de export a vinurilor moldovenești în China, al cincilea ca mărime consumator de vinuri în lume și piața cu cea mai înaltă rată de creștere la nivel global.
 
Jiang Zengwei a subliniat că există toate premisele de intensificare a colaborării moldo-chinese, în special în domeniul investițional, de dezvoltare a infrastructurii și de intensificare a schimbului comercial.

Delegația chineză a venit la Chișinău cu ocazia organizării unui Forum investițional moldo-chinez, la care a participat și Iurie Leancă. În luarea sa de cuvânt, Premierul a salutat organizarea Forumului care este o ocazie bună pentru stabilirea contactelor directe între reprezentanții mediului de afaceri. Șeful Executivului a menționat că relațiile moldo-chineze au cunoscut o ascensiune în ultimii patru ani, dar și că trebuie valorificat potențialul comercial.

„Legăturile economice dintre țările noastre nu reflectă nici pe departe potențialul comercial. Avem încă multe de făcut pentru a spori competitivitatea producției noastre pe piața chineză, dar și pentru a face mai bine cunoscute produsele noastre tradiționale, care deja s-au afirmat pe alte piețe”, a spus Premierul.

China, cea de-a doua ca mărime economie a lumii, este în prezent a patra cea mai importantă sursă de importuri pentru Moldova. Importurile din China au înregistrat o creștere de la 21 de milioane de dolari în 2003 la 416 milioane în anul 2012.

Exporturile moldovenești în China au fost de 8,3 milioane dolari în anul 2012, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus