Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.11.2013

Uniunea Europeană a transferat prima tranşă, de 11,6 mln euro, din fondurile alocate Republicii Moldova în calitate de suport bugetar pentru anul 2013

Uniunea Europeană a transferat prima tranşă, de 11,6 mln euro, din fondurile alocate Republicii Moldova în calitate de suport bugetar pentru anul 2013

Comisia Europeană a transferat in bugetul de stat cea de a doua tranșă, de 11,6 mil Euro (207,111,190 lei) în cadrul programului „Suport pentru reforma în sectorul energetic”. Prima transa de 13 milioane Euro, in cadrul programului de suport bugetar in valoare de 40 milioane Euro, a fost transferata in bugetul de stat in Decembrie 2011. Programul dat este unul din cele 5 operatiuni de suport bugetar, in valoare de peste 216 milioane Euro, in curs de implementare in diferite sectoare in Republica Moldova.

Programul de suport bugetar în domeniul energetic promovează o serie de activități coordonate între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană, cu scopul de a spori securitatea livrărilor de energie, a dezvolta un mediu mai eficient din punct de vedere energetic și a moderniza întregul sistem energetic din Republica Moldova. Disbursarea fondurilor europene în cadrul programului se bazează pe realizarea obiectivelor de politici agreate între UE și Guvern.


„Reformele ce se desfășoară în sectorul energetic vor transforma economia în una mai eficientă din punct de vedere energetic și vor duce  la mai buna utilizare a surselor de energie regenerabilă. Beneficiile acestor acțiuni vor fi resimțite de cetățenii Republicii Moldova prin accesul la surse de energie mai diverse și o infrastructură mai calitativă, care vor reduce costurile energiei”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

„Am satisfacția profesională să pot afirma că sectorul energetic este printre primele sectoare în Moldova, în care a fost implementat Acquis-ul comunitar, reeșind din angajamentele Republici Moldova asumate în 2010 în cadrul Tratatului Comunitații Energetice. În cadrul Strategiei Energetice 2030, care este în linie cu cea a UE, am stabilit două obiective politice, de a asigura securitatea energetică și de a reduce factura energetică a țării și a fiecărui consumator. Însuși procesul de implementare a angajamentelor față de Uniunea Europeană schimbă lucrurile spre bine în Republica Moldova, iar acest proces de transformare trebuie să fie unul durabil”, a declarat Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

Potrivit Ministerului Economiei, în prima periodă de implementare a programului de suport bugetar, Guvernul Republicii Moldova a realizat aproape toate obiectivele propuse, de la elaborarea noii  legislații primare și secundare, până la investiții concrete în acțiuni de eficiență energetică și valorificarea energiei din surse regenerabile. Comisia Europeană recunoaște că obiectivele propuse pentru anul 2012 au fost realizate în proporție de 90% și subliniază importanța eforturilor susținute în vederea atingerii obiectivelor pentru 2013.

Republica Moldova a adoptat o nouă Strategie energetică și Planul de acțiuni în domeniul eficienței energetice, iar o nouă lege și plan de acțiuni pentru promovarea energiei din surse regenerabile este în proces de adoptare. Au fost elaborate o serie de noi legi și regulamente, inclusiv legea energiei termice, legea privind performanța energetică a clădirilor, legile privind etichetarea energetică și proiectarea ecologică. Agenția pentru eficiență energetică a elaborat o bază de date privind edificiile publlice și statistica energetică și a creat Centrul unic de informare pentru investitorii în domeniul eficienței energetice.

O altă realizare importantă este lansarea Fondului pentru Eficiență Energetică, instituție care este în prezent operațională și care gestionează o parte semnificativă a fondurilor alocate pentru suport bugetar, în special destinată investițiilor în măsuri de efciență energetica a clădirilor.

Primele 41 de proiecte de reabilitare a spitalelor, univesitatilor, școlilor și altor cladiri din sectorul public din țară au fost aprobate spre finanțare pe parcursul lunii octombrie 2013,  alte 42 obiective sunt la etapa de evaluare finală. Costul estimativ al acestor lucrări constitue 130 milioane lei. In total, in anul 2013 urmeaza a fi aprobate spre finanțare peste 80 de proiecte investiționale.  Aceste investiții vor îmbunătăți condițiile de viață și activitate, economisind, în același timp, energie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus