Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-11-13/intrevederea-ministrului-natalia-gherman-cu-ministrul-afacerilor-interne-al-finlandiei-dna-paivi-ras-32191.html
Data: Nov 13, 2013 (20:08)

Întrevederea ministrului Natalia Gherman cu ministrul Afacerilor Interne al Finlandiei, dna Paivi Rasanen

În cadrul vizitei la Helsinki, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 13 noiembrie 2013, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Interne finlandez, Paivi Rasanen.

Ministrul Natalia Gherman a informat-o în detalii pe dna Paivi Rasanen despre rezultatele atinse în reformarea sectorului de justiție și afaceri interne. Oficialul moldovean a anunțat şi despre viitoarele obiective de reformă și domeniile în care partea moldovenească și-ar dori o cooperare strânsă cu partea finlandeză.

Dna Paivi Rasanen a exprimat susținerea părții finlandeze a eforturilor R. Moldova în racordarea sectorului de justiție și afaceri interne la standardele europene.

Potrivit MAEIE, cei doi oficiali au purtat, de asemenea, discuții cu privire la vizita planificată a ministrului P. Rasanen la Chișinău pentru luna decembrie curent.

Cu prilejul vizitei preconizate, ministrul finlandez de Interne a anunțat intenția părții finlandeze de a dona R. Moldova echipament pentru efectuarea controlului documentelor de călătorie.

Un subiect aparte al discuțiilor a fost liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetățenii moldoveni. În context, autoritățile finlandeze au salutat progresele atinse de RM în implementarea Planului de acțiuni RM-UE în domeniu.  

Tot la Helsinki, ministrul Natalia Gherman a purtat discuții cu președintele adjunct al Marii Comisii al Parlamentului finlandez cu mandat pe chestiuni europene, Paula Lehtomaki. Partea finlandeză și-a exprimat disponibilitatea de a susține și în Parlamentul European decizia favorabilă pentru R. Moldova în domeniul liberalizării regimului de vize.

În contextul vizitei, viceprim-ministru N. Gherman a oferit un interviu agenției de presă, radio și televiziune cu acoperire națională Yle (Finnish Broadcasting Company).