Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.11.2013

Exportatorii moldoveni vor putea depune declarație vamală electronică

Exportatorii moldoveni vor putea depune declarație vamală electronică

Hotărârea cu privire la procedura de vămuire electronică a mărfurilor la export a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri. În document se spune că odată cu trecerea la procesarea electronică a tranzacţiilor de export, Serviciul Vamal oferă posibilitate exportatorilor să devină mai competitivi pe piaţa străină, deoarece cheltuielile vor scădea dublu. Asta în condițiile în care va scădea numărul de acte necesare pentru livrarea mărfurilor moldoveneşti pe pieţele externe.  În plus, se va reduce timpul de vămuire.

Astfel, agenții economici care au semnătura digitală, din oficiu sau de la o tabletă conectată la sistemul informațional vamal, vor putea completa declaraţia de export în format electronic, în cel mult 7 minute.

Un alt avantaj este că va fi eliminat contactul direct între agentul economic și colaboratorul vamal și, în acest mod, procedura va deveni transparentă și supravegheată în regim on-line.

„Această propunere va aduce beneficii climatului de afaceri, va contribui la facilitarea și transparentizarea procesului de vămuire”, a menționat Premierul Iurie Leancă.
 
Anual sunt depuse  325 de mii de declaraţii vamale pentru care, până în prezent, era obligatorie efectuarea mai multor proceduri, inclusiv deplasarea la sediul vamal a vehiculului încărcat cu mărfuri, staţionarea în zona de control vamal, aplicarea  sigiliilor, suportarea cheltuielilor pentru multiplicarea actelor şi serviciile de brokeraj - proceduri pentru care exportatorii pierdeau timp și suportau cheltuieli în plus.

Se estimează că începând cu anul viitor, circa 30 la sută din totalul declarațiilor vamale vor fi efectuate în format electronic.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor. Hotărârea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. În aceeași zi, Serviciul Vamal va organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia va prezenta cum funcționează noul sistem, se spune într-un comunicat de presă de la guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus