Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.11.2013

Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic

Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic

Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul economiei de la Chișinău, Valeriu Lazăr.

La această sumă se adaugă și granturi sau credite din partea statelor membre ale UE, în special a Suediei, precum și a Băncii Mondiale, a declarat Lazăr.

În acest sens, el a menționat un program de ajutor financiar pentru domeniul energetic în valoare de 40 de milioane de euro, dintre care mai mult de jumătate au fost deja alocate, dar și grantul de trei milioane de euro pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni, șapte milioane de euro pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate privind aderarea Republicii Moldova la ENTSO-E, etc.

Principalele scopuri ale Republicii Moldova sunt asigurarea resurselor energetice alternative și micșorarea consumului de energie, a declarat Valeriu Lazăr.

Șeful Delegației UE la Chișinău Pirkka Tapiola a precizat că Republica Moldova este vecinul UE care primește cele mai multe resurse financiare pe locuitor, aceasta fiind de 100-130 de milioane de euro anual, ceea ce reprezintă aproximativ 40 de euro pentru fiecare locuitor, transmite Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus