Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.11.2013

Valeriu Lazăr: vreau un parteneriat pentru competitivitate cu sectorul privat

Valeriu Lazăr: vreau un parteneriat pentru competitivitate cu sectorul privat

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a îndemnat oamenii de afaceri să se concentreze asupra sporirii competitivității întreprinderilor moldovenești și să fie deschiși unei colaborări cu autoritățile în acest sens. Declarația a fost făcută marți în cadrul Forumului oamenilor de afaceri organizat de Confederația Patronatelor din Republica Moldova.

Viceprim-ministrul a subliniat calitatea de angajatori, de creatori de locuri de muncă a oamenilor de afaceri, mulțumindu-le pentru eforturile depuse în acest sens. Totodată, Valeriu Lazăr a declarat că își dorește un pact cu oamenii de afaceri pentru a spori competitivitatea atât în contextul intrării în vigoare a Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană, cât și în beneficiul consumatorilor. Pentru a asigura o competiție echitabilă între agenți economici, ministrul Economiei a îndemnat membrii Confederației patronatelor să contribuie la intrarea în câmpul legal a agenților economici care practică evaziunea fiscală, astfel fiind sporind și spațiul fiscal necesar pentru asigurarea investițiilor publice în domenii ca infrastructura sau educația.

Ministrul Economiei a declarat că Guvernul intenționează să delegheze funcțiile de monitorizare și evaluare a politicilor de stat către mediul de afaceri, pentru a evita conflictul de interese în aprecierea eficienței acțiunilor statului, pe de o parte, iar pe de altă parte – pentru a implica ambele părți într-un dialog permanent. „O astfel de colaborare va elimina caracterul discreționar al deciziilor în unele instituții de stat și va responsabiliza conducătorii acestor instituții”, a declarat răspunzând unor critici ale reprezentanților mediului de afaceri Valeriu Lazăr.

În același context, vicepremierul a propus să fie instituite platforme de dialog public-privat la nivel sectorial, pentru a asigura transparența activității tuturor instituțiilor de stat.

În cadrul Forumului de astăzi, membrii Confederației patronatelor au aprobat proiectul unui Memorandum de colaborare cu Guvernul, în care și-au expus o serie de doleanțe privind îmbunătățirea mediului de afaceri, potrivit informațiilor Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus