Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.11.2013

Valeriu Lazăr: Începând cu 2015 vom avea piață liberalizată pentru produsele industriale, ceea ce înseamnă că intrăm în competiție cu producătorii europeni

Valeriu Lazăr: Începând cu 2015 vom avea piață liberalizată pentru produsele industriale, ceea ce înseamnă că intrăm în competiție cu producătorii europeni

Ministerul Economiei a organizat o masă rotundă cu genericul ”Competitivitatea - factor determinant pentru dezvoltarea sectorului industrial şi creşterea economică durabilă”. Evenimentul a avut loc în incinta Parcului Industrial Tracom cu participarea ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, și a întrunit managerii întreprinderilor și ZEL-urilor, reprezentanții sindicatelor, asociațiilor profesionale, Camera de Comerț și Industrie, MIEPO, ODIMM ș.a.

”Conform termenilor de implementare a prevederilor Acordului, începând cu 2015 vom avea piață liberalizată pentru produsele industriale, ceea ce înseamnă că intrăm în competiție cu producătorii europeni. De aceea, dorim să evaluăm, la nivelul fiecărei intreprinderi din sector, care sunt problemele cu care se confruntă și să le ajutăm. Instrumentarul pentru sporirea competitivității nu presupune subvenții de stat, ci diverse programe de suport”, a spus Valeriu Lazăr.

De asemenea, la întrunire au fost trecute în revistă rezultatele înregistrate pe parcursul anului curent în sectorul industrial, precum și prioritățile stabilite pentru perioada următoare. În context, ministrul Economiei a ținut să menționeze că au fost create mai multe platforme de dialog și parteneriat cu mediul de profil, iar semnalele primite de la antreprenori sunt traduse în politici și acte normative care să răspundă problemelor semnalate.

Astfel, Ministerul Economiei a elaborat, în ultima perioadă, un şir de documente de politici, care susţin dezvoltarea proceselor de creştere și ameliorare a competitivităţii atât la nivel macro, cât şi la nivel de întreprindere.

Printre acestea a fost enumerată Concepţia dezvoltării clusteriale a sectorului industrial al Republicii Moldova, Strategia inovaţională a Republicii Moldova pentru perioada 2013-2020 „Inovaţii pentru Competitivitate”, Strategia de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2012-2020, Foaia de parcurs privind acţiunile Guvernului în vederea eliminării constrângerilor critice în calea mediului de afaceri pentru anii 2013-2014,  Legea nr. 182 din 15 .07. 2010 cu privire la parcurile industriale ș.a. De asemenea, printre proiectele de documente de politici, care vor contribui la impulsionarea procesului de dezvoltare a sectorului industrial şi de creştere a competitivităţii întreprinderilor industriale, inclusiv a produselor industriale şi  serviciilor prestate este proiectul Foii de parcurs  pentru ameliorarea competitivităţii în Republica Moldova.

Conform rezultatelor enunțate la masa rotundă, în I semestru al anului curent, cota sectorului industrial a ţării în Produsul Intern Brut a constituit 14,7%, în creștere comparativ cu rezultatele înregistrate în 6 luni ale anului 2010 care a fost de 13,4 %. Pe parcursul acestei perioade întreprinderile din ramură au semnalat o creştere a producţiei fabricate cu 6,3 % mai mult faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent.

Industria extractivă şi industria prelucrătoare, au înregistrat creşteri ale volumului producţiei respectiv cu 18,6 % şi 7,3 % comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2012, ceea ce a determinat majorarea indicelui general de producţie pe ţară, respectiv, cu 0,4 % şi 6,2 %.

În ianuarie-august 2013 exporturile de mărfuri au totalizat suma de 1523,8 mil. dolari SUA sau cu 11,9 % mai mult ca în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Ponderea cea mai mare de 46,1 % din volumul total al exporturilor efectuate în perioada de referinţă au fost destinate ţărilor Uniunii Europene, înregistrînd o creştere de 9,5 % faţă de 8 luni anul 2012.

În final, participanții au concluzionat că sporirea competitivităţii atât a economiei naţionale, cât și a întreprinderilor în parte va permite producătorilor autohtoni să găsească sau să extindă piețe noi în UE, valorificând avantajele competitive ale Moldovei şi va deschide oportunități economice mai mari, potrivit informațiilor Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus