Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.11.2013

La Tiraspol a avut loc întrevederea dintre reprezentanţii politici pentru reglementarea conflictului transnistrean, Eugen Carpov şi Nina Ştanski

La Tiraspol a avut loc întrevederea dintre reprezentanţii politici pentru reglementarea conflictului transnistrean, Eugen Carpov şi Nina Ştanski

Astăzi, 12 noiembrie 2013, la oficiul Misiunii OSCE din or. Tiraspol, a avut loc o întrevedere a reprezentanţilor politici pentru reglementarea transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen CARPOV şi Nina Ştanski, cu participarea partenerilor internaţionali din formatul „5+2".

În cadrul întrunirii, reprezentanţii politici au abordat mai multe subiecte, printre care cel privind mecanismul de stabilire a pensiei pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, care decid să-şi schimbe locul de trai. În acest sens, interlocutorii au convenit ca subiectul să fie discutat suplimentar în cadrul şedinţelor la nivelul experţilor din domeniu de la Chişinău şi Tiraspol.

O altă temă abordată a ţinut de asigurarea accesului locuitorilor din r-nul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol. În acest context, domnul Eugen Carpov a subliniat caracterul umanitar şi calendaristic al acestui aspect şi a reiterat importanţa prelungirii mecanismului de acces la aceste terenuri.

De asemenea, reprezentanţii politici au examinat nivelul actual de interacţiune dintre experţii din domeniul combaterii criminalităţii, precum şi procedurile pentru demontarea funicularului dintre oraşele Rîbniţa şi Rezina.

Reprezentanţii Tiraspolului şi partenerii internaţionali au salutat decizia Chişinăului de a elimina amenzile administrative aplicate locuitorilor regiunii transnistrene care călătoresc în baza paşapoartelor străine. În acest sens, Eugen Carpov a menţionat că acţiunea respectivă vine să reducă barierele administrative şi reprezintă o contribuţie reală a Chişinăului în asigurarea libertăţii circulaţiei populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.

Totodată, partenerii internaţionali şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Zona de Securitate şi problemele existente în cadrul Comisiei Unificate de Control, îndemnând Chişinăul şi Tiraspolul să activizeze dialogul asupra acestor aspecte şi să se abţină de la acţiuni unilaterale, informează Biroul pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus