Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-11-12/concep-ia-de-reformare-a-procuraturii-propusa-pentru-dezbateri-publice-32149.html
Data: Nov 12, 2013 (18:48)

Concepția de reformare a Procuraturii, propusă pentru dezbateri publice

Ministerul Justiției si Procuratura Generală anunță definitivarea Concepției de reformare a Procuraturii și o prezintă pentru dezbateri publice. Documentul este elaborat de Grupul de lucru special creat, în scopul implementării Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției și soluționării problemelor identificate în activitatea Procuraturii Republicii Moldova.

Astfel, se propune, printre altele: revizuirea procedurii de numire a Procurorului General, în vederea excluderii influenței politice; - concretizarea competențelor Procuraturii și concentrarea activității procurorilor pe aspecte penale; - consolidarea independenței procesuale a procurorilor și asigurarea specializării acestora; - sporirea capacităților administrative și instituționale în cadrul Procuraturii Generale și a celorlalte organe ale Procuraturii; - consolidarea organelor de autoadministrare ale procurorilor; - asigurarea independenței și autonomiei financiare a procuraturii; - excluderea posibilităților de exercitare a influențelor politice și administrative asupra procuraturii și procurorilor.

Documentul elaborat prevede noi mecanisme de responsabilizare a procurorilor și de funcționare a instituțiilor responsabile de examinarea abaterilor disciplinare.

De asemenea, se propune implementarea unor garanții sociale adecvate importanței funcționării instituțiilor statului de drept și nivelului de responsabilitate care revine procurorilor în cadrul acestui sistem.

Modificările au loc în contextul implementării Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. Concepția a fost elaborată în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția dar și a altor structuri internaționale.

Propunerile și sugestiile privind Concepția de reformare a Procuraturii pot fi prezentate în adresa Ministerului Justiției și a Procuraturii Generale (inclusiv la adresele electronice procuratura@procuratura.md și secretariat@justice.gov.md.