Trimite e-mail | Printeaza
Social
11.11.2013

Ministerul Educaţiei a făcut public Metodologia pentru examenul de bacalaureat din 2014

Ministerul Educaţiei a făcut public Metodologia pentru examenul de bacalaureat din 2014

Ministerul Educaţiei a făcut public raportul privind examenele și evaluările naționale în anul 2013 și metodologiile propuse pentru sesiunea 2014. Raportul integral poate fi accesat pe pagina web a Agenției de Asigurare a Calității: : www.aee.edu.md.  Tot aici, a fost plasat orarul examenelor de absolvire pentru sesiunea de examene 2014; proiectele metodologiilor de organizare și desfăşurare a examenelor din sesiunea 2014, inclusiv examenul de bacalaureat; programele de examen pentru clasele a IX-a și a XII-a; desfășurătorul sesiunii de examene 2014, care reflectă principalele etape în organizarea şi desfăşurarea examenelor.

Ministerul Educației este hotărît să asigure corectitudinea examenului și va menține și în 2014 elementele de metodologie care și-au demonstrat eficiența în combaterea fraudei, în special monitorizarea video. În plus, luînd în considerație experiența din sesiunea 2013, Ministerul Educației va introduce și unele elemente noi pentru a asigura obiectivitatea procesului și a rezultatelor sesiunii de bacalaureat.

Metodologia conține aceleași elemente de bază ca și în sesiunea 2013:
•    Se va utiliza sistemul video pentru monitorizarea desfăşurării examenelor.
•    Elevii care au obţinut note insuficiente în sesiunea de bază vor putea susţine repetat probele respective în sesiunea suplimentară.
•    Notele în urma contestaţiilor nu se vor micşora.
•    Se va menţine scanarea lucrărilor şi vom oferi posibilitatea elevilor să vadă lucrările prin internet.

Metodologia conține cîteva elemente noi pentru a îmbunătăți condițiile de organizare și desfășurare a examenului, precum și pentru a asigura integritatea acestuia:
•    Se va mări numărul de membri ai comisiilor centrelor de bacalaureat pentru o mai bună organizare a activităţii centrului.
•    Schema de notare aplicată pentru toate examenele va fi stabilită din timp, pentru o predictibilitate mai mare pentru elevi și evaluatori. Pragul de trecere va fi de 30% din punctajul maximal. Amintim ca la sesiunea din 2013 pragul de trecere a fost de 25%.
•    Candidaţii vor putea fi verificaţi cu detectorul de metale - înainte, în timpul, sau la expirarea timpului de scriere a probei de examen.
•    În cazul fraudării de către candidat a unei probe de examen vor fi anulate notele de la toate probele de examen susţinute şi candidatul respectiv va putea relua susţinerea integrală a examenului de bacalaureat doar în sesiunea din următorul an de studiu.
•    Dacă după susţinerea examenului de bacalaureat se constată că un anume candidat a fraudat examenul, atunci Ministerul Educației poate întreprinde măsuri și după eliberarea diplomelor de bacalaureat, inclusiv anularea diplomei respectivului candidat prin instanţa de judecată.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus