Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.11.2013

Locuitorii regiunii transnistrene care călătoresc în baza paşapoartelor străine nu vor mai fi sancţionaţi la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova

Locuitorii regiunii transnistrene care călătoresc în baza paşapoartelor străine nu vor mai fi sancţionaţi la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova

Începând de astăzi, 8 noiembrie 2013, au intrat în vigoare modificările operate la art.333 din Codul contravenţional cu privire la încălcările regulilor de şedere în Republica Moldova. Conform modificărilor, amenzile administrative prevăzute pentru străini care încalcă regimul de şedere în Republica Moldova nu vor mai fi aplicate asupra locuitorilor regiunii transnistrene care călătoresc în baza paşapoartelor străine. Anterior, la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, locuitorii regiunii transnistrene care deţin paşapoarte străine erau trataţi egal cu cetăţenii străini din afara ţării, fiind sancţionaţi în cazul constatării încălcărilor regimului de şedere.    

Autorităţile abilitate au elaborat un mecanism de implementare a acestor modificări, inclusiv principalele criterii care ar putea confirma reşedinţa permanentă a persoanei în regiunea transnistreană. Astfel, Poliţia de frontieră va lua în calcul informaţiile conţinute în documentele de călătorie, inclusiv ştampilele de evidenţă consulară, însemne care indică faptul că documentul a fost eliberat de o misiune diplomatică străină acreditată pe teritoriul Republicii Moldova ş.a. Este prevăzută şi procedura îndeplinii unei declaraţii pe proprie răspundere cu privire la reşedinţa în regiunea transnistreană, fiind asigurată astfel flexibilitatea mecanismului de implementare.

Decizia în cauză a autorităţilor moldoveneşti constituie o contribuţie practică în reducerea barierelor administrative şi asigurarea libertăţii circulaţiei populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus