Trimite e-mail | Printeaza
Social
06.11.2013

Guvernul a decis modificarea și completarea Legii privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane

Guvernul a decis modificarea și completarea Legii privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane

Scopul este de a îmbunătăți reglementarea juridică a relaţiilor sociale din domeniu pentru bolnavii  cu insuficienţe organice ireversibile. Potrivit autorilor proiectului, legea necesită schimbări întrucât a fost elaborată în urmă cu cinci ani, iar între timp medicina a înregistrat progrese mai ales în sfera transplantului de organe și celule umane. Totodată, documentul este completat cu dispoziţii conform directivelor Uniunii Europene.

Astfel, se urmăreşte stabilirea clară a condiţiilor de prelevare a organelor, ţesuturilor şi celulelor de la donator în viaţă. Noul proiect precizează că avizul Comisiei independente de avizare este necesar în cazul donării de organe de la donatorul în viaţă. Totodată, prelevarea de organe de la donatori în viaţă de celule stern, piele, spermă, cap femural, placentă, sânge din cordonul ombilical, membrane amniotice, ce vor fi utilizate în scop terapeutic, se va face fară avizul acestei Comisiei.

Înițiativa vizează și relaţiile de import – export, în condițiile în care Agenţia de Transplant autorizează doar importul organelor, ţesuturilor şi celulelor, iar exportul nu este  reglementat de legislaţia în vigoare. Totodată, noul proiect permite şi instituţiilor private să preleve ţesuturi şi celule.

Completările la Legea privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane concretizează competenţele Agenţiei de Transplant, Băncilor de ţesuturi şi a altor instituţii medicale, inclusiv celor private din domeniu.

Potrivit Ministerului Sănătății, proiectul va avea un impact pozitiv asupra aplicării reglementarilor UE în domeniul transplantului în vederea asigurării accesului cetăţenilor la beneficiile transplantului, în condiţii de siguranţă, calitate şi eficienţă, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus