Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.11.2013

A doua ca mărime bancă din Republica Moldova şi-a schimbat proprietarul

A doua ca mărime bancă din Republica Moldova şi-a schimbat proprietarul

Compania olandeză Generashon Financial B.V., care deţinea 26,75% din capitalul social al Victoriabank, şi-a vândut pachetul de acţiuni. Cine este noul proprietar nu s-a anunţat încă.

În perioada 31 octombrie-5 noiembrie curent, la Bursa de Valori a Moldovei, au avut loc mai multe tranzacţii cu titlurile Victoriabank, în urma cărora au fost vândute 26,75% din acţiunile instituţiei pentru 125 milioane de lei. Pachetul este egal ca mărime cu cel care oficial încă este deţinut de firma olandeză Generashon Financial B.V., care până la începutul anului trecut se numea OTIV Prime Financial B.V şi coincidea cu iniţialele familiei Plahotniuc: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vlad. Firma olandeză a vândut acţiunile în pachete mai mici de 5% din capitalul social, astfel că noii proprietari ai acestor acţiuni nu au nevoie de permisiunea Băncii Naţionale a Moldovei pentru a intra în posesia acestora. Pachete importante de acţiuni deţin, de asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu o cotă de 15,06%, Alpha Bank România cu o cotă de 12,5%.

Un pachet important la Victoriabank este a lui Victor Ţurcanu, actualul preşedinte al Consiliului de Administrare. Oficial, el deţinea la începutul acestui an 10,45%, dar împreună cu rudele - circa 25%. Astfel, 2,47% de acţiuni sunt deţinute direct de fosta sa soţie Valentina Ţurcanu, iar alte 2,36% aparţin firmei Notabil SRL. Galina Proidisvet, sora Valentinei Ţurcanu, deţinea 4,04%, iar fiica ei Elena cu soţul Mihai Artemenco aveau împreună 4,85% de acţiuni, scrie Adevărul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus