Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.11.2013

„Transform BNM” - la finalul primei faze

„Transform BNM” - la finalul primei faze

La începutul anului 2013 Banca Naţională a Moldovei a lansat un proiect intern ambiţios de modernizare a instituţiei numit „Transform BNM”. Acest proiect are menirea ca pe durata a trei ani să sporească semnificativ eficienţa BNM prin optimizarea proceselor interne, implementarea unor sisteme informatice noi, precum şi prin promovarea în rîndul angajaţilor BNM a culturii performanţei individuale şi de echipă bazate pe iniţiativă, responsabilitate şi inovaţie.

În luna octombrie 2013, a fost încheiată prima fază a proiectului „Transform BNM”, perioadă în care situaţia existentă a fost analizată în raport cu viziunea strategică de dezvoltare a băncii şi cele mai bune practici ale băncilor centrale, de asemenea, a fost definit viitorul model-ţintă al organizării BNM. Modelul ţintit va spori eficienţa utilizării resurselor interne ale băncii prin: automatizarea și reducerea duratei proceselor, accelerarea luării deciziilor, optimizarea circuitului de documente, promovarea unei culturi corporative bazate pe performanţă ş.a. În acest sens, în perioada următoare va fi treptat ajustată structura organizatorică a băncii pentru a obţine sinergii prin gruparea unor activităţi similare şi a simplifica structurile de raportare ierarhică.

Potrivit BNM, pentru a realiza transformarea băncii, a fost elaborat un Plan de acţiuni detaliat care conţine măsuri pe termen scurt ce vor duce la obţinerea unor performanţe rapide, precum şi măsuri pe termen mediu care ţin de implementarea sistemelor informatice noi.

Banca Naţională va anunţa în curînd o licitaţie internaţională pentru selectarea şi implementarea unor sisteme informatice moderne şi performante de gestiune a resurselor şi de derulare a operaţiunilor bancare. Modernizarea tehnologică a BNM are menirea să susţină transformarea băncii atît pe dimensiunea tehnologiilor informaţionale, cît şi pe cea a gestiunii şi dezvoltării resurselor umane şi proceselor de activitate.

Proiectul „Transform BNM” denotă preocuparea pentru îmbunătăţirea continuă a proceselor, a sistemelor şi a practicilor Băncii Naţionale. Iniţiativa de sporire a eficienţei activităţii operaţionale susţine consolidarea Băncii Naţionale a Moldovei ca instituţie modernă, eficientă şi credibilă, care promovează o politică monetară adecvată şi contribuie la asigurarea integrităţii şi stabilităţii sistemului financiar, aplicînd consecvent cele mai bune practici internaţionale, în interesul societăţii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus