Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.11.2013

Proiect româno-moldovean de peste un miliard de euro privind instalarea unor hidrocentrale pe Prut, discutat la Chișinău

Proiect româno-moldovean de peste un miliard de euro privind instalarea unor hidrocentrale pe Prut, discutat la Chișinău

Membrii Comisiei comune pentru Integrare Europeană (CCIE) dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României au discutat marți, la Chișinău, și despre un proiect de instalare a 13 hidrocentrale pe râul Prut, proiect care ar costa peste un miliard de euro.

Proiectul a fost propus de Florin Constantinescu, vicepreședinte al Senatului României și co-președinte al CCIE. Constantinescu a declarat presei că este vorba de un proiect elaborat încă de dinainte în 1989 de un institut de proiectări de la București și care prevede construirea a 13 hidrocentrale. El a precizat că a discutat despre acest proiect și în timpul vizitei la București a președintelui parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

Potrivit vicepreședintelui Senatului, costul proiectului ar fi de peste un miliard de euro, dar, dacă se va dori și amenajarea Prutului pentru a-l face navigabil, costurile ar ajunge la aproape două miliarde. El consideră că acest proiect ar putea fi finanțat în baza unui parteneriat public-privat sau din fonduri europene.

'Este un proiect foarte important pentru ambele țări. Cred că e o idee bună care trebuie promovată', a declarat Florin Constantinescu.

Co-președintele Comisiei din partea Parlamentului de la Chișinău, Ana Guțu, a salutat inițiativa, considerând-o extrem de importantă în contextul demersurilor Republicii Moldova pentru asigurarea securității sale energetice.

În prezent, România și Republica Moldova construiesc un gazoduct pe sub Prut, în regiunea orașelor Iași și Ungheni, care va permite alimentarea cu gaz a țării vecine. De asemenea, cele două state discută de mai mult timp și despre interconectarea liniilor electrice de înaltă tensiune. Republica Moldova importă în prezent gaz din Rusia, iar majoritatea energiei electrice — din Ucraina, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus