Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.11.2013

La Chişinău are loc cea de-a IV-a ediţie a Campionatului Gastronomic Internaţional

La Chişinău are loc cea de-a IV-a ediţie a Campionatului Gastronomic Internaţional

Octavian Calmîc a susținut, ieri 4 octombrie, o conferință de presă în contextul desfășurării ediții a IV-a a Campionatului Gastronomic Internațional la Chișinău. Evenimentul este organizat de Ministerul Economiei, în parteneriat cu Asociația Culinarilor Catering Moldova și gazda evenimentului ”Moldexpo”.

Campionatul Gastronomic Internațional va avea loc în perioada 5 - 8 noiembrie curent, în incinta pavilionului nr. 2 al „Moldexpo” în cadrul  Expoziţiei Internaţionale Specializate “Shops & Restaurants”.

Viceministrul economiei, Octavian Calmîc, a ținut să menționeze importanța acestui eveniment ” în vederea promovării țării în sfera alimentației publice, a gastronomiei în plan internațional.  De asemenea este lăudabil parteneriatul public-privat, sinergia dintre acestea reușind să contribuie la un program plin de evenimente frumoase pe parcursul evenimentului.”

Scopul acestui Campionat Gastronomic constă în familiarizarea participanților cu bucătăriile altor popoare, îmbunătățirea situaţiei în domeniul alimentaţiei publice prin creşterea competitivităţii produselor culinare autohtone şi a serviciilor prestate, aducându-se, totodată, un plus de  prestigiu profesiei de bucătar.

” Tinerii bucătari și-au manifestat în număr mare, interesul față de acest eveniment, ceea ce ne bucură foarte mult, deoarece un accent important în cadrul este pus pe dezvoltarea tinerilor specialiști prin intermediul master clas-urilor ținute de bucătari versați în domeniu, promovarea și încurajarea prin concursurile ce vor avea loc în cadrul evenimentului.” a  specificat Elena Ciobanu, președintele Asociației de Catering Culinar din Moldova.

Deschiderea oficială a expoziție va avea loc marți, 5 noiembrie, curent, la ora 11:00. La deschidere va participa Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, organizatorii și bucătari cu renume. Totodată, va avea loc o paradă în care vor fi prezentate toate țările participante.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, ediția a IV-a a Campionatului Gastronomic reunește bucătari și cofetari din 11 țări: Rusia, Ucraina, Azerbaijan, Uzbechistan, Romania, Cipru, Croaţia, Germania, Bulgaria, Turcia și Moldova. Aceștia își vor etala  măiestria în arta gastronomică, vor împărtăși din secretele lor și vor concura pentru ”Grand Prix”. Câștigătorul va fi stabilit de un juriu format din 20 de persoane specializate în domeniu și va fi oferit în ultima zi a Campionatului Gastronomic, la 8 noiembrie ora 14:00. De asemenea, vor  mai fi oferite premii pentru cel mai bun student bucătar al anului și pentru cea mai bună școală de bucătari a anului, din Moldova.

În ultima zi a campionatului, va fi creat ”Comitetul sectorial în formarea profesională pentru lucrătorii din comerț”.  Acesta va constituii o platformă de dialog  în procesul de elaborare şi implementare a normelor de reglementare în formarea profesională și va avea ca scop dezvoltarea unei oferte de formare profesională corespunzătoare cerinţelor actuale şi de perspectivă pentru piaţa forţei de muncă.

Asistenţa tehnică a Campionatului respectiv este oferită de FPC „MGM”, iar printre partenerii principali se număra  SA „Aeroport Catering”, ÎCS „Sudzucher Moldova”, ÎCS „Metro Cash & Carry Moldova”, “Efes Vitanta”, SA „Codreanca”, proiectul LED în domeniul formării profesionale, precum şi asociaţiile patronale ale producătorilor autohtoni.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus