Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.11.2013

Iurie Leancă a discutat la Kiev cu omologul său Nicolai Azarov despre agenda bilaterală şi integrarea europeană

Iurie Leancă a discutat la Kiev cu omologul său Nicolai Azarov despre agenda bilaterală şi integrarea europeană

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit astăzi cu omologul său ucrainean, Nicolai Azarov.  Şeful Executivului de la Kiev a salutat activizarea în ultimul timp a dialogului moldo-ucrainean.

La rândul său, Iurie Leancă a menţionat importanţa pe care o acordă Republica Moldova dezvoltării relaţiilor cu vecinii săi, remarcând că Ucraina este un partener strategic pentru ţara noastră.

Pe parcursul întrevederii, au fost abordate o serie de subiecte prioritare de pe agenda bilaterală, în special, finalizarea procesului de demarcare a frontierei de stat, reglementarea raporturilor de proprietate, cooperarea în domeniul energetic, funcţionarea Complexului Hidroenergetic nistrean şi protecţia bazinului râului Nistru. În acest context, părţile s-au expus în favoarea intensificării contactelor între ministerile de resort din ambele ţări. 

Părţile au pledat pentru impulsionarea schimburilor comercial-economice, convenind asupra organizării în primul trimestru al anului viitor a şedinţei ordinare a Comisiei interguvernamentale pentru cooperarea economică.

Interlocutorii s-au pronunţat pentru identificarea mijloacelor financiare destinate creării infrastructurii necesare în apropierea podului Unguri-Broniţa şi construcţiei peste Nistru a podului Soroca-Iampol. 
 
Subiecte aparte ale discuţiilor le-au constituit chestiunile legate de integrarea europeană şi reglementarea conflictului transnistrean. În acest context, Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat rolul activ şi constructiv al Ucrainei în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. 

La finele întrevederii, Iurie Leancă l-a invitat pe omologul său ucrainean să efectueze o vizită în Republica Moldova, invitaţia fiind acceptată, anunță un comunicat al guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus