Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.11.2013

Companiile petroliere au operat reduceri de preț la carburanți

Companiile petroliere au operat reduceri de preț la carburanți

Mai multe companii petroliere de pe piața Republicii Moldova au operat reduceri de preț la toate tipurile de carburanți. Benzina s-a ieftinit cu 10-25 de bani, motorina – cu 27–40 de bani și gazul lichefiat – cu 15–40 de bani.

De la sfârșitul lunii octombrie și până în prezent patru companii importatoare și 11 companii care dețin licențe pentru vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre intenția de micșorare a prețurilor.

ANRE informează că în ultimele două luni prețurile de import la benzină sunt în descreștere de la 1063 $/tona (preț mediu de import, august 2013)  - la 997 $/tona (octombrie 2013). Prețurile de import la motorină au început să se reducă începând cu luna septembrie – de la 1026 $/tona la 993 $/tona în octombrie. Prețurile de import la gazul lichefiat sunt în creștere de la 608 $/tona (iulie) la 825 $/tona (octombrie).

ANRE va transmite spre examinare Consiliului Concurenței informația despre evoluțiile recente de pe piața produselor petroliere.

Reiterăm că, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu stabilește prețurile pe o piață  concurenţială. Acestea sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcţie de cerere şi ofertă, şi depind de mai mulţi factori variabili, cum ar fi evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, evoluţia preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor pe piaţa internă etc. Pe piaţa produselor petroliere, ANRE este abilitată cu dreptul de eliberare/retragere a licenţelor de activitate şi de monitorizare a pieţei, inclusiv în vederea nedepăşirii de către operatori a profitului de 10%, prevăzut de metodologia de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, potrivit unui comunicat difuzat de ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus