Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.11.2013

Viceministrul Iulian Groza a participat la reuniunea miniştrilor de Externe ai Iniţiativei Central Europene

Viceministrul Iulian Groza a participat la reuniunea miniştrilor de Externe ai Iniţiativei Central Europene

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, a participat joi, 31 octombie 2013, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai Iniţiativei Central Europene (ICE), eveniment care a avut loc la Palatul Regal Gödöllő din Ungaria. În calitate de invitați speciali, la reuniune au participat președintele Consiliului UE, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, și adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland.

Agenda reuniunii a inclus discuţii privind dezvoltarea pe viitor a ICE, adoptarea recomandărilor pentru Planul de Acţiuni 2014-2016 al organizaţiei, adoptarea deciziei de revitalizare a Dimensiunii de Afaceri ICE, precum și aprobarea bugetului organizației pentru anul 2014. Rezultatele reuniunii au fost reflectate în Declaraţia Comună aprobată la finele discuţiilor.

Participanţii la reuniune au apreciat rolul ICE ca un forum politic important pentru cooperarea regională și schimbul de experiență privind integrarea europeană dintre statele ICE membre UE și non-UE.

În cadrul discuțiilor au fost evaluate măsurile necesare pentru a spori eficienţa şi vizibilitatea ICE pentru a răspunde într-un mod cât mai eficient necesităţilor membrilor săi. Discuţiile purtate au inclus reflecţii privind rolul ICE pentru statele Parteneriatului Estic în contextul obiectivelor Summit-ului de la Vilnius, precum și valoarea adăugată pentru continuarea procesului de extindere a UE.

În marja reuniunii, viceministrul Iulian Groza a avut întrevederi cu ministrul de stat pentru Afaceri Externe al MAE al Ungariei, Zsolt Nemeth, adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Republicii Croaţia, Hrvoje Marusic, și a efectuat un schimb de opinii cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Slovenia, Karl Erjavec,  secretarul de stat al ministerului Afacerilor Externe al României, George Ciamba.

Potrivit MAEIE, oficialii UE au confirmat sprijinul lor pentru agenda europeană a Republicii Moldova în preajma Summit-ului PaE de la Vilnius.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus