Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
30.10.2013

Un grant în valoare de 2,2 mil. euro a fost oferit pentru restaurarea Complexului „Manuc-Bey”din Hînceşti

Astazi, 30 octombrie 2013,  a fost semnat contractul de grant între Autoritatea de Management al Programului Operațional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 și Consiliul Raional Hîncești pentru restaurarea complexului arhitectural „Manuc- Bey” din or. Hîncești.  Proiectul va fi aplicat pe parcursul anilor 2014-2015.

Complexul include  nouă edificii care urmează să fie renovate. Este vorba de Conacul „Manuc-Bey”, care are 4 nivele, Clădirea Contesei, Castelul Vânătoresc, Casa Vechilului, Turnul de pază, Biserica armenească, fântâna arteziană, grajdurile şi trecerile subterane care încep din apropierea Conacului şi se extind  sub tot oraşul Hînceşti. 

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a alocat peste 20 de milioane de lei din Fondul de Dezvoltare Regională pentru renovarea altor clădiri ale complexului.

Restaurarea Complexului se datorează faptului că au fost găsite schiţele originale ale proiectelor edificiilor, elaborate de arhitectul Bernardazzi. Acestea se aflau la Sankt-Petersburg.

Reconstrucția monumentelor istorice este o prioritate pentru Guvern. În acest an au fost lansate mai multe proiecte, cum ar fi reconstrucția complexului de clădiri din Parcul Dendrologic din satul Țaul și renovarea Curții Medievale și a Vămii Vechi din satul Lăpușna, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus