Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-30/sa-finalizat-proiectul-twinning-consolidarea-managementului-financiar-public-in-republica-moldova-31968.html
Data: Oct 30, 2013 (19:40)

S-a finalizat proiectul Twinning “Consolidarea managementului financiar public în Republica Moldova”

Miercuri, 30 octombrie 2013, a fost organizată Conferinţa de închidere a proiectului Twinning “Consolidarea managementului financiar public în Republica Moldova”. Proiectul “Consolidarea managementului financiar public în Republica Moldova” a fost susţinut financiar de Uniunea Europeană cu 1,5 milioane de euro şi implementat de Ministerul Finanţelor în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Management Financiar din Suedia şi Academia Naţională de Finanţe şi Economie din Olanda.

În cadrul conferinţei de închidere a proiectului au participat Wicher Slagter, Şeful interimar al Delegaţiei UE în Republica Moldova, Ingrid Tersman, Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Anatol Arapu, Ministru al Finanţelor Republicii Moldova, precum şi Robert Gielisse, Şeful Direcţiei pentru Control Financiar Public Intern în cadrul Directoratului General pentru Buget al Comisiei Europene.

În perioada noiembrie 2011 – octombrie 2013, Republica Moldova a beneficiat de asistenţa proiectului Twinning “Consolidarea managementului financiar public în Republica Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat în Republica Moldova de către Ministerul Finanţelor în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Management Financiar din Suedia şi Academia Naţională de Finanţe şi Economie din Olanda.

Perfecţionarea managementului financiar public prin implementarea unui sistem de control financiar public intern în Republica Moldova, bazat pe conceptul de răspundere managerială pentru utilizarea banilor publici, în conformitate cu standardele şi bunele practici pe plan internaţional a constituit obiectivul prioritar al proiectului.

Ministrul finanţelor Anatol Arapu a menţionat că dezvoltarea unor asemenea mecanisme de control este un proces complicat, care necesită importante eforturi intelectuale, perseverenţă, dar şi voinţă la nivel administrativ şi politic.

“Guvernul Republicii Moldova, lansînd acest proiect, şi-a manifestat ferm deschiderea spre această reformă şi este în plin proces de implementare a standardelor europene în materie de Control financiar public intern, care este prioritate a Ministerului Finanţelor şi structurilor sistemului finanţelor publice a ţării”, a declarat Anatol Arapu.

Comentând conferinţa de închidere a proiectului Twinning în sfera CFPI finanţat de UE, Robert Gielisse din partea Comisia Europeană a spus: ”Controlul Financiar Public Intern asigură că guvernatorii cheltuie banii contribuabililor raţional. Acest proiect Twinning finanţat de UE a asigurat managerii sectorului public din Moldova cu know-how-ul de implementare a unui sistem modern şi eficient al Controlului Intern. Sunt convins că societatea Moldovei va beneficia de această abordare nouă”.
Prin implementarea proiectului în cauză s-a reuşit stabilirea unor relaţii de colaborare care vor prezenta un model de conlucrare în domeniul managementului financiar public în Moldova .