Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2013

Preşedintele în exerciţiu al OSCE a inaugurat în Germania conferinţa privind consolidarea măsurilor de încredere şi s-a întâlnit cu liderii de la Chişinău şi Tiraspol

Preşedintele în exerciţiu al OSCE a inaugurat în Germania conferinţa privind consolidarea măsurilor de încredere şi s-a întâlnit cu liderii de la Chişinău şi Tiraspol

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Ministrul de Externe al Ucrainei Leonid Kojara a inaugurat astăzi conferinţa privind consolidarea măsurilor de încredere în procesul de reglementare transnistreană.

În adresarea sa în cadrul conferinţei, Preşedintele în exerciţiu al OSCE a salutat disponibilitatea de care au dat dovadă părţile privind consolidarea încrederii şi identificarea unei reglementări  viabile, reciproc acceptabile, a conflictului transnistrean. Acest scop este unul prioritar pentru Ucraina, ca deţinătoare a Preşedinţiei OSCE în 2013, a subliniat Ministrul Kojara.

„Procesul de negociere în formatul 5+2 este un instrument fezabil pentru realizarea unei soluţii atotcuprinzătoare”, a spus Leonid Kojara. „Este un rezultat pozitiv clar faptul că a fost posibilă menţinerea unei dinamici sporite a procesului de negocieri şi capacitatea acestuia de a obţine rezultate în vederea soluţionării problemelor importante pentru populaţie”.

Adresându-se în cadrul conferinţei Prim-ministrului Moldovei, Iurie Leancă, şi liderului transnistrean Evghenii Şevciuc, Preşedintele în exerciţiu al OSCE a accentuat necesitatea de a depune toate eforturilor întru păstrarea liniştei şi a stabilităţii în regiune.

Şefa Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, a spus: „Întâlnirea de astăzi a celor doi lideri este o dovadă a climatului politic favorabil intensificării cooperării în beneficiul tuturor locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Sperăm că, astfel, vom putea înregistra progrese pe marginea diferitor chestiuni restante, precum deschiderea podului de la Gura Bîcului, schimbul de canale TV şi şcolile cu predare în grafie latină”.

Conferinţa privind măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare transnistreană este organizată de Misiunea OSCE în Moldova, cu sprijinul Guvernului Federal German.

La conferinţă participă delegaţiile din Moldova şi Transnistria, conduse de Prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă şi liderul transnistrean, Evghenii Şevciuc, precum şi reprezentanţii politici din partea ambelor părţi în procesul de negociere şi reprezentanţii grupurilor de lucru.

La conferinţă participă, de asemenea, mediatorii şi observatorii la procesul de negocieri în formatul 5+2 (Ucraina, OSCE, Federaţia Rusă, UE, SUA), reprezentanţi al Guvernului German şi experţi internaţionali. Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 va avea loc la Kiev, pe 25-26 noiembrie 2013.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus