Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2013

Premierul Iurie Leancă a discutat în Germania cu Evgheni Șevciuk

Premierul Iurie Leancă a discutat în Germania cu Evgheni Șevciuk

La întrevederea dintre Prim-ministrul Iurie Leancă și Evgheni Șevciuk au participat Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Cojara, și Ministrul de Stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Link.
Părțile s-au axat pe subiecte legate de libertatea circulației, posibilitatea deschiderii podului în satul Gura Bîcului și aspecte privind facilitarea transportului de pasageri și mărfuri.

Prim-ministrul Iurie Leancă a informat despre schimbările în legislația moldovenească potrivit cărora sunt anulate sancțiunile administrative pentru locuitorii din stânga Nistrului care călătoresc în baza pașapoartelor srăine. Totodată, Premierul a confirmat că deschiderea oficiilor Biroului de Migrație și Azil nu va crea niciun obstacol pentru libertatea circulației populației din regiunea transnistreană. Participanții la discuție au salutat decizia Chișinăului și argumentele aduse de premierul Iurie Leancă potrivit cărora hotărârea nu comportă aspecte legate de controlul la frontieră.

Iurie Leancă a vorbit despre Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb Comercial cu UE, menționând că noile reguli de efectuare a comerțului și exporturilor vor aduce beneficii oamenilor de afaceri, inclusiv celor din stânga Nistrului. Șeful Executivului a propus ca antreprenorii din regiunea nistreană să se întâlnească în cadrul unui subgrup de lucru cu experți din care să facă parte și specialiști de la Bruxelles. El a subliniat că regulile preferențiale de export în UE vor fi păstrate pentru  întrepinderile transnistrene pentru următorii doi ani.

În cadrul unei alte întrevederi cu participarea reprezentanților în formatul 5+2 de negocieri, actorii internaționali au îndemnat autoritățile de la Tiraspol să țină cont de evoluțiile din regiune, astfel încât Transnistria să nu deriveze în autoizolare.

Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat organizarea unei misiuni internaționale de monitorizare a situației din Zona de Securitate cu implicarea  experților neutri, în vederea identificării și prevenirii focarelor de tensiune.
Participanții la întrevedere s-au pronunțat în favoarea desfășurării regulate a întâlnirilor în formatul 1+1 pentru evitarea acțiunilor bilaterale și a tensiunilor în Zona de Securitate, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus