Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2013

Iurie Leancă a constatat cu regret înrăutățirea situației în Zona de Securitate

Iurie Leancă a constatat cu regret înrăutățirea situației în Zona de Securitate

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat în dimineața zilei la deschiderea  conferinței „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, care se desfășoară la Landshut, Germania.

În cuvântul său de salut, Premierul Iurie Leancă a declarat că dialogul la nivelul conducerii trebuie să fie unul permanent, deorece permite rezolvarea situațiilor de criză și dă impuls eforturilor de găsire a soluțiilor.

Șeful Executivului a spus că între oamenii de pe cele două maluri ale râului Nistru nu există diferențe, neînțelegeri sau ostilități. El a îndemnat părțile să înlăture obstacolele ce împiedică dezvoltarea colaborării.

Prim-ministrul a subliniat că problema cheie, la această oră, pentru populația și oamenii de afaceri din regiune este comerțul și a adăugat că pentru Guvern este principial să asigure comerțul liber pentru toate întreprinderile din stânga Nistrului, inclusiv cu țările din Uniunea Europeană.

“Businessul și oamenii nu trebuie să sufere din considerente politice”, a afirmat Iurie Leancă. În acest context, Premierul a propus crearea unui sub-grup de lucru cu privire la comerț și exporturi, activitatea căruia să fie direct supervizată de conducere.

De asemenea, Prim-ministrul s-a declarat convins că există premise pentru deschiderea podului peste Nistru în satul Gura-Bâcului.

Iurie Leancă și-a reiterat deschiderea pentru înlăturarea problemelor în vederea restabilirii legăturii telefonice între cele două maluri. Premierul a îndemnat partea transnistreană să participe la elaborarea unor proiecte comune axate pe nevoile oamenilor și ale comunităților, care urmează să fie propuse spre finanțare donatorilor și partenerilor internaționali.

În același timp, Prim-ministrul a constatat cu regret înrăutățirea situației în Zona de Securitate și a cerut cu insistență participanților la negocierile în formatul 5+2 să desfășoare fără întârziere o misiune internațională de monitorizare a situației pentru a identifica și înlătura focarele de tensiune.
Iurie Leancă a subliniat că a venit momentul să fie puse în discuție și subiecte politice, inclusiv statutul regiunii transnistrene.

Conferința este organizată de misiunea OSCE în Moldova, Președinția Ucrainei în cadrul OSCE și Guvernul Germaniei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.


cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus