Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2013

Igor Corman a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs

Igor Corman a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut astăzi o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs.

Principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat cursul reformelor de modernizare a Republicii Moldova, perspectivele Summit-lui Parteneriatului Estic de la Vilnius pentru integrarea europeană a țării noastre, liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile cetățenilor moldoveni în țările Uniunii Europene, evoluția dialogului moldo-leton, situația în regiune și relațiile cu partenerii externi ai țării noastre.

Președintele Parlamentului a apreciat dinamica pozitivă a relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Letonia, inclusiv la nivel interparlamentar, prin desfășurarea mai multor acțiuni de preluare a experienței și bunelor practici privind consolidarea capacităților instituționale ale Legislativului. Totodată, Speakerul a remarcat sprijinul constant acordat țării noastre de către autoritățile din Letonia în procesul de aprofundare a relațiilor moldo-comunitare și a menționat că Republica Moldova este fermă în realizarea parcursului de integrare în UE, mizând și în viitor pe sprijinul autorităților letone. În context, Igor Corman a menționat că asemănările dintre principiile de organizare și funcționare a forurilor legislative ale celor două state va facilita în continuare transferul de experiență, inclusiv din perioada de pre-aderare a Letoniei la UE. Președintele Parlamentului a reiterat faptul că obiectivele țării noastre sunt parafarea, în perioada Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius și, ulterior, semnarea Acordului de Asociere cu UE și Acordului de Liber Schimb în perioada mandatului actualei Comisii europene, respectiv ratificarea acestora de actualul Parlament al Republicii Moldova.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs, a apreciat progresele Republicii Moldova în realizarea dezideratului de integrare europeană și a menționat că vizita întreprinsă în țara noastră reconfirmă sprijinul autorităților letone pentru parcursul european al țării, reprezentând, totodată, și o primă  etapă către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc în prima jumătate a anului 2015, în perioada preşedinţiei rotative a Letoniei la Consiliul UE.

Cu referire la perspectivele Summitului PaE de la Vilnius, șeful diplomației letone a menţionat că ţara sa susţine parafarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană a Republici Moldova, inclusiv Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE. De asemenea, Edgars Rinkēvičs a relevat că Letonia sprijină deplin liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile cetățenilor moldoveni în spațiul comunitar.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre inițiativa de a organiza la Chișinău Reuniunea Președinților de Parlament ai țărilor Nordic-Baltice, urmând doar să fie stabilită perioada oportună desfășurării reuniunii.

La întrevedere a participat și Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ana Guțu, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (3)

 

Sus