Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.10.2013

Stefan Fule: Orice tip de presiune asupra determinării R.Moldova de a avea un Acord de asociere cu UE este inacceptabilă

Stefan Fule: Orice tip de presiune asupra determinării R.Moldova de a avea un Acord de asociere cu UE este inacceptabilă

Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule, a reiterat marți că orice presiune asupra deciziei R. Moldova de a avea un Acord de asociere cu UE este inacceptabilă, subliniind că acest acord va aduce beneficii concrete pentru 'vecinii vecinilor noștri'. La rândul lor, liderii politici din R. Moldova au declarat după întrevederea cu Fule că acordurile de asociere și liber schimb parafate la Vilnius vor fi semnate cel mai târziu în septembrie anul viitor.

Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule, a precizat că întâlnirea cu liderii politici moldoveni din Partidul Democrat (Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc), Partidul Liberal Democrat (Vlad Filat, Valeriu Streleț), Partidul Liberal Reformator (Ion Hadârcă) și Partidul Liberal (Oleg Bodrug) a fost organizată în urma înțelegerii din 4 octombrie cu liderii tuturor formațiunilor politice de a rămâne în strânsă legătură asupra tuturor chestiunilor legate de agenda europeană a Republicii Moldova.

'Am evaluat unde se află acum R. Moldova după criza politică de primăvara trecută. Acea criză a scos la iveală un număr de chestiuni politice și instituționale care trebuie acum abordate urgent, în conformitate cu valorile europene. Voința politică este cheia în această privință. Abordând aceste chestiuni, R. Moldova va fi într-o poziție mai bună să implementeze pe deplin Acordul de asociere care va fi parafat la Vilnius și semnat anul viitor', a spus înaltul oficial european.

El a adăugat că, în calitate de prieten al R. Moldova și al cetățenilor ei, a subliniat 'urgența consolidării responsabilității și transparenței politice', continuarea reformei judiciare și 'importanța combaterii corupției la toate nivelurile'.

Guvernul de la Chișinău trebuie pe deplin sprijinit în implementarea agendei europene, iar 'instituțiile democratice trebuie să fie consolidate și integritatea lor protejată'. De asemenea, a menționat Stefan Fule, 'transparența viitoarelor privatizări a fost convenită ca fiind de importanță cheie'.

Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate a spus că agenda europeană a țării trebuie realizată de o manieră incluzivă. 'Am subliniat în această privință importanța de a da dovadă de deschidere nu numai către cetățeni, în conformitate cu tradiția de toleranță a R. Moldova, ci de a colabora cu toate partidele politice. De asemenea, este important să li se transmită tuturor cetățenilor din R. Moldova substanța și consecințele așteptate ale asocierii mai apropiate cu UE', a spus Stefan Fule, menționând că acest lucru se va traduce printr-o mai bună protecție a drepturilor omului, creștere economică și a numărului de joburi, dar și prin scăderea prețurilor.

'Nici Vilnius, nici Acordul de asociere, nici măcar /aderarea la/ UE nu trebuie să fie scopuri în sine; ele trebuie să fie mai întâi de toate mijloace de a ameliora condițiile sociale și economice de viață ale cetățenilor. Asta este ceea ce contează cu adevărat și este lucrul pentru care am lucrat împreună de la adoptarea Planului de acțiune UE-R.Moldova în 2005', a mai spus Fule.

El a vorbit în finalul declarației sale și despre presiunile pe care Moscova le-ar exercita asupra R. Moldova în contextul apropierii summitului de la Vilnius, fără a face însă referiri concrete.

'Deși orice tip de presiune asupra determinării R. Moldova de a avea un Acord de asociere cu UE este inacceptabilă, subliniez faptul că Acordul nu se realizează în dauna nimănui și că există beneficii concrete pentru vecinii vecinilor noștri', a menționat comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat și al grupului PD din parlamentul de la Chișinău, a precizat că în cadrul întrevederii a fost discutată situația la zi înaintea summitului de la Vilnius.

'Constatarea este una foarte încurajatoare. Nu avem datorii, nu avem lucruri în stand-by, nu avem acțiuni care nu au fost îndeplinite de R. Moldova, ceea ce ne permite tuturor să spunem că drumul pentru Vilnius este deschis și că acolo vom purcede la parafarea acestui acord. În același timp am vorbit despre ceea ce se va întâmpla după Vilnius, pentru că acest moment va marca începutul unei noi etape, la fel de complexă, dificilă și foarte responsabilă. Am stabilit că în perioada dintre Vilnius și semnarea acestui acord, care urmează să se întâmple nu mai târziu în luna septembrie a anului viitor, vom elabora în scurt timp o așa-numită agendă de asociere, vom trasa obiectivele cele mai importante strategice, deci vom asigura continuarea muncii noastre comune pentru realizarea procesului propriu-zis de asociere a țării noastre la UE', a spus Lupu.

Vladimir Filat, președintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, a precizat că executivul comunitar este pe deplin angajat să semneze acordul de asociere cu R. Moldova în septembrie anul viitor. 'Parafarea la Vilnius, semnarea în septembrie anul viitor, în așa fel încât ratificarea să fie în mandatul actualului parlament al R. Moldova. Este un obiectiv foarte important pentru noi', a spus Vladimir Filat.

În ceea ce privește presiunile la care R. Moldova ar fi supusă de Rusia în contextul angajării țării pe calea integrării europene, el a precizat că acestea persistă, dar că obiectivul de continuare a procesului de integrare este unul 'vital, care nu are alternativă'.

'S-a vorbit de un plan concret de acțiuni care va fi în curând acceptat de Consiliul de miniștri. Am accentuat faptul că guvernul nostru este capabil să realizeze acest plan. Noi vrem ca acest an care vine și care este și un an electoral să nu fie un an al deziluziilor, ci să crească încrederea cetățenilor R. Moldova că această cale aleasă de noi este una de mare perspectivă, care va asigura bunăstarea și libera circulație', a afirmat la rândul său președintele Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă, precizând că își dorește ca R. Moldova 'să nu mai fie privită doar la modul declarativ ca o problemă de succes, ci să fie una reală', scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus