Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
29.10.2013

Sancţiuni mai dure pentru şoferii care încalcă regulile de trecere a căii ferate

Sancţiuni mai dure pentru şoferii care încalcă regulile de trecere a căii ferate

 Şoferii care încalcă regulile de circulaţie la trecerea de cale ferată riscă să fie sancţionaţi mai dur. Iniţiativă legislativă privind modificarea în acest sens a Codului Contravenţional, propusă de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a fost susţinută de Guvern în şedinţa de astăzi, 29 octombrie a.c..

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a menţionat că „aceste măsuri vin să responsabilizeze şoferii, care trec conştient de barierele lăsate şi ignoră semnalele de avertizare ale semafoarelor la trecerile de nivel”. Vasile Botnari a subliniat că necesitatea adoptării unor măsuri drastice de sancţionare a şoferilor care încalcă regulile este dictată de statistice îngrijorătoare privind numărul de accidente rutiere şi la trecerile de nivel la calea ferată.

„Şoferii nedisciplinaţi pun în primejdie viaţa şi siguranţa proprie, dar şi a pasagerilor, cauzând totodată şi pagube materiale. Actuala legislaţie permite însă sancţionarea lor pentru aceste încălcări doar cu o amendă de la 800 la 1000 de lei”, a explicat Vasile Botnari.

În special, noile modificări prevăd aplicarea pentru încălcările menţionate a arestului contravenţional pe un termen de 15 zile sau a muncii neremunerate în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore, ori vor plăti o amendă mai mare - în mărime de la 75 până la 100 de unităţi contravenţionale (1500-2000 de lei), cu privarea în toate cazurile a dreptului de a conduce vehicule de la 6 luni până la 1 an.

În cazul în care, ca urmare a încălcării de către conducătorul auto a regulilor de traversare a liniei de cale ferată, va fi generat riscul producerii accidentului rutier, şoferii vor risca o amendă de la 125 la 150 unităţi contravenţionale (2500 – 3000 de lei) sau sancţionarea cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, ori vor primi arest contravenţional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.

Concomitent, se propune majorarea până la 20-25 unităţi contravenţionale (400-500 de lei) a sancţiunilor pentru nerespectarea de către conducătorul de vehicul a indicatoarelor şi marcajelor rutiere de prioritate. Actuala redacţie a Codului prevede o amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale (100-200 de lei), anunță MTID.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus