Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.10.2013

Consultări politice moldo-ucrainene la nivel de viceminiştri

Consultări politice moldo-ucrainene la nivel de viceminiştri

La 28 octombrie curent, la Kiev, s-a desfășurat o rundă de consultări politice la nivel de viceminiștri de Externe ai Republicii Moldova și Ucrainei, Valeriu Chiveri și Victor Maiko.

În cadrul consultărilor, oficialii au avut un schimb consistent de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relațiilor bilaterale. Cei doi viceminiștri au confirmat disponibilitatea ambelor țări de a promova, în continuare, dialogul politic moldo-ucrainean la diferite niveluri. În acest context, viceminiştrii s-au pronunțat pentru organizarea, până la sfârșitul anului curent, precum și în anul 2014, a unei serii de vizite reciproce la nivel înalt.

De asemenea, s-a convenit asupra desfășurării, în timpul apropiat, a unor runde ordinare de negocieri la nivel de experți, în particular, a reuniunilor vizând reglementarea raporturilor de proprietate, funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, demarcarea frontierei de stat moldo-ucrainene. Totodată, viceminiștrii au pledat pentru organizarea, în luna noiembrie curent, a unei reuniuni moldo-ucrainene la nivel de viceminiștri ai mediului, pentru a examina tot spectrul de probleme ecologice.

Subiecte aparte ale discuțiilor le-au constituit chestiunile legate de integrare europeană și reglementarea conflictului transnistrean. În acest context, viceministrul Valeriu Chiveri a ținut să sublinieze rolul activ și constructiv al Ucrainei în procesul de soluționare a problemei transnistrene, inclusiv în formatul de negocieri „5+2”.    

Potrivit MAEIE, programul vizitei la Kiev a inclus, de asemenea, întâlniri la Rada Supremă a Ucrainei, precum și cu reprezentanții comunității de experți ucraineni în problematica internațională și relațiilor bilaterale moldo-ucrainene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus