Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.10.2013

Republica Moldova este interesată de implementarea proiectelor concrete în domeniul energeticii, mediului şi transportului

Republica Moldova este interesată de implementarea proiectelor concrete în domeniul energeticii, mediului şi transportului

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, a participat astăzi, 28 octombrie 2013, la București, la reuniunea miniștrilor de Externe din țările dunărene, desfășurată în cadrul Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Alături de delegaţiile statelor riverane Dunării, la reuniune a fost prezent şi Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională.

Participanții la eveniment au abordat modalitățile de consolidare a SUERD  în vederea unei implementări mai coerente a strategiei care a angajat atât din vedere politic, cât și tehnic, țările riverane. Totodată, discuțiile înalților oficiali au vizat și valorificarea cooperării trans-frontaliere, transnaționale și regionale existente pentru  o mai eficientă valorificare a Strategiei. Agenda reuniunii a mai cuprins și reflectarea asupra necesității sporirii implicării statelor membre și ne-membre ale UE în cadrul SUERD, prin consolidarea capacităților coordonatorilor naționali implicați în implementarea Strategiei, în vederea identificării mecanismelor speciale de finanțare a proiectelor care urmează să se lanseze sub egida SUERD.

În intervenţia sa, viceministrul Iulian Groza a relevat că, din perspectiva caracterului specific al Strategiei Dunării, conferit de cooperarea între ţări membre şi ne-membre ale Uniunii Europene, ţara noastră pledează pentru promovarea cooperării regionale într-o abordare integrată. Totodată, oficialul moldovean a pledat pentru sporirea finanţării proiectelor transfrontaliere din bugetul UE pentru toţi participanţii Strategiei,  punctând că, Republica Moldova ar fi, în mod special, interesată de implementarea proiectelor concrete în domeniul energeticii, mediului şi transportului.

Potrivit MAEIE, la final, șefii delegațiilor au semnat o declaraţie comună.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus