Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.10.2013

Nicolae Timofti va participa la summitul sefilor de stat din CSI

Nicolae Timofti va participa la summitul sefilor de stat din CSI

Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt și consilierul pentru comunicare publică al președintelui Nicolae Timofti, a susținut astăzi, 24 octombrie a.c., un briefing de presă în cadrul căruia a vorbit despre participarea președintelui la summit-ul șefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente, care are loc la Minsk, Belarus.

Prezentăm mai jos declarația de presă.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va participa mâine, 25 octombrie, la summit-ul șefilor de stat din CSI, care a început astăzi în capitala Republicii Belarus, Minsk.

Șefii de stat din CSI vor examina un șir de chestiuni care vizează, între altele, colaborarea în domeniul turismului, lupta cu criminalitatea organizată și traficul de droguri, și pregătirea unor manifestații consacrate împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

În această din urmă chestiune, președintele Timofti va exprima rezerve față de propunerea Federației Ruse de a fi instituită o medalie în cadrul CSI, pe care se regăsesc simbolurile comuniste Secera și Ciocanul. De principiu, Republica Moldova nu este împotriva instituirii unei medalii pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Însă președintele va transmite omologilor săi că Republica Moldova nu poate accepta o medalie pe care ar fi gravate secera și ciocanul, din cauza faptului că un partid din țara noastră folosește aceste simboluri în scopuri politice, ceea ce ar contraveni, în opinia șefului statului, prevederii articolului 5 alineat 2 din Legea privind partidele politice, care se referă la inadmisibilitatea  discriminării partidelor politice din Republica Moldova. De asemenea, președintele Timofti consideră că ar trebui evitată folosirea acestei simbolistici din cauza pagubelor imense, umane și materiale, pe care le-a produs regimul sovietic.

În consecință, Republica Moldova va executa propriile medalii destinate veteranilor de război, care nu vor conține însemnele nominalizate.

În altă ordine de idei, președintele Timofti percepe reuniunea de la Minsk ca pe o oportunitate de a consolida relațiile bilaterale pe care Republica Moldova le are cu țările care fac parte din CSI, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus