Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-23/studiul-bas-al-berd-identifica-barierele-in-dezvoltarea-afacerilor-de-catre-femei-31867.html
Data: Oct 23, 2013 (14:29)

Studiul BAS al BERD identifică barierele în dezvoltarea afacerilor de către femei

Accesul redus la finanțare, politica fiscală nefavorabilă, carențele legislative, resursele umane insuficient calificate și concurența neloială sunt principalele obstacole în dezvoltarea afacerilor conduse de femei, conform unui studiu al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Studiul elaborat în cadrul programului Business Advisory Services (BAS) al BERD a fost prezentat în cadrul unei mesei rotunde cu participarea instituțiilor bancare, de microfinanțare și a companiilor de leasing din Moldova.

Femeile-antreprenoare, beneficiare ale programului BAS, au fost intervievate cu scopul de a evalua cunoștințele și experiențele lor privind accesarea produselor financiare din Moldova.

Conform studiului, accesul redus la finanțare este cauzat de impedimente de ordin personal și profesional, inclusiv teama de contractare a creditelor,  discriminarea cu care se confruntă femeile-antreprenoare la locul de muncă, care influențează decizia cu privire la accesarea surselor externe de finanțare. Evaluarea de asemenea a arătat că nivelul de informare a femeilor antreprenoare este factorul determinant în accesarea produselor de finanțare. Conform respondentelor, încrederea redusă față de bănci – parteneri financiari principali ai unei afaceri – se datorează în special calității deservirii clienților, gradului de transparență a politicii de creditare, dar și modificării condițiilor de creditare în cursul rambursării. Experiențele negative în accesarea creditelor bancare atât în calitate de persoane juridice cât și fizice, de asemenea determină atitudini rezervate în luarea deciziilor de finanțare.

Femeile-antreprenoare însă s-au arătat pregătite să-și dezvolte afacerile cu ajutorul instrumentelor  financiare, dacă vor avea suficientă informație cu privire la produsele de finanțare existente pe piață, inclusiv cele oferite de companiile de micro-finanțare, dacă vor primi răspunsuri clare privind condițiile de rambursare și riscurile creditării.

Prezentarea studiului a fost organizată în cadrul Inițiativei „Femeile în afaceri” implementate de programul BAS Moldova al BERD cu suportul Guvernului Suediei. În cadrul acestei Inițiative, BAS Moldova sprijină femeile-antreprenoare din Moldova prin co-finanțarea proiectelor de consultanță și organizarea evenimentelor care au ca scop dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale acestora.