Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-23/armenia-georgia-shi-moldova-adera-la-parteneriatul-estic-pentru-eficientza-energetica-shi-mediu-31863.html
Data: Oct 23, 2013 (13:57)

Armenia, Georgia şi Moldova aderă la Parteneriatul Estic pentru Eficienţă Energetică şi Mediu

Armenia, Georgia şi Moldova au aderat la Parteneriatul Estic pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P) cu scopul de a spori semnificativ suportul pentru eficienţă energetică şi reducerea emisiilor nocive. În cadrul unei conferinţe, luni, 21 octombrie la Banca Europeană de Investiţii (BEI) la Luxembourg, comunitatea internațională a donatorilor s-a angajat să-și extindă suportul cu 60 milioane de euro pentru a permite lărgirea activităţilor Fondului E5P.

Vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), András Simor, care a reprezentat Banca la acest eveniment, a spus: “În calitatea noastră de gestionar al fondurilor E5P suntem satisfăcuţi de rezultatele conferinţei. Angajamentele asumate de către comunitatea donatorilor încurajează enorm ţările din parteneriat să-și  intensifice eforturile de a îmbunătăţi eficienţa  şi securitatea energetică.  Acest parteneriat se va putea inspira din reuşita Ucrainei, și acum așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Armenia, Georgia şi Moldova.

Štefan Füle, Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate responsabil şi de politica UE în aceste ţări-partenere a declarat: “Cu această finanţare noi putem susţine municipalităţile ucrainene ca acestea să asigure încălzirea durabilă, la prețuri accesibile populaţiei şi să îmbunătăţească calitatea apei. Sunt bucuros că Armenia, Georgia şi Moldova au decis să adere la acest parteneriat. Comisia europeană, în calitatea sa de donator principal al Fondului, este gata să ofere pînă la 30 milioane de euro pentru aceste trei ţări ce au aderat la inițiativă pentru a co-finanţa proiectele de eficienţă energetică şi mediu în municipalităţi”.

Cu ocazia conferinţei, Preşedintele BEI Werner Hoyer a spus: “Banca Europeană de Investiţii este gata să fie alături de țările Parteneriatului Estic în eforturile lor de îmbunătăţi eficienţa energetică şi a proteja mediul prin investiţiile necesare şi propriul know-how tehnic, împreună cu alte instituţii financiare internaționale active în regiune”.

Ţările Parteneriatului Estic se confruntă cu un mediu energetic problematic. Majoritatea sunt foarte dependente de gazul importat la prețuri înalte, ceea ce reprezintă o povară grea pentru economiile lor. În mediu, ele au o intensitatea energetică de până la de trei ori mai mare decât media pe UE. De aceea este deosebit de important de a dezvolta potențialul lor de eficienţă energetică, care va contribui la securitatea energetică şi competitivitatea economică. La rândul său, aceasta va avea un impact pozitiv asupra mediului.

E5P este parte componentă a reacţiei strategice la problemele energetice. Aceasta permite autorităţilor municipale să investească în proiecte concrete ce reprezintă marea parte a potențialului de economisire a energiei. Ca parteneriat, E5P include și un angajament ferm pentru un dialog la nivel de politici publice; acesta le permite partenerilor să abordeze subiecte legate de politici  în efortul lor de a găsi soluţii practice la problemele cu care se confruntă municipalităţile atunci cînd investesc în măsurile de eficienţa energetică.

Parteneriatul Estic a dat un impuls Convenției primarilor, o inițiativă a Uniunii Europene, în cadrul căreia municipalităţile s-au angajat voluntar să reducă emisiile de CO2 şi să utilizeze surse de energie regenerabilă. Deja peste 78 de oraşe din regiunea E5P – cu o populaţie totală de 10 milioane – au semnat Convenţia, demonstrându-şi angajamentul pentru economisirea energiei.

Majoritatea orașelor, care au beneficiat de fondurile E5P în Ucraina, sunt de asemenea semnatare a Convenției primarilor. Fondul oferă suport valoros acestor oraşe care le ajută în calea dezvoltării durabile.

Crearea Fondului E5P a fost propusă pentru prima data în 2009, sub Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene, în scopul de a spori eficienţa energetică şi protecţia mediului în regiunea Parteneriatului Estic. Pe când intensitatea energetică a acestor ţări este o povară pentru business şi gospodării, aceasta reprezintă şi un vast potenţial pentru investiţii în reducerea emisiilor de CO2, utilizarea durabilă a energiei, securitatea energetică sporită, acesibilitate şi o mai mare competivitate economică.

După ce prima Conferinţă de angajament din Stockholm în noiembrie 2009 a colectat  90 milioane de euro de la UE şi ţările donatoare, E5P a fost înființat ca un fond multi-donator pentru promovarea eficienţei energetice şi a investiţiilor în mediu în ţările Parteneriatului Estic.

Fondul E5P aduce împreună contribuţiile ale UE şi ale ţările donatoare (Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Suedia, Ucraina şi SUA, precum și noii donatori: Armenia, Republica Cehă, Georgia, Moldova, Romania, şi Republica Slovacia), care apoi sunt folosite pentru a atrage fondurilor naționale şi împrumuturile de la instituţiile financiare internaționale. Ultimele includ: BERD, BEI, Banca Mondială, Corporaţia Nordică de Finanțare a Mediului (Nordic Environment Finance Corporation) şi Banca Nordică de Investiţii (BNI).

Obiectivul inițial al E5P a fost Ucraina, unde  până în prezent o treime din fondurile disponibile ale E5P au fost alocate proiectelor în sectorul municipal pentru modernizarea sistemelor  de încălzire, alimentării cu apă şi canalizare şi pentru economisire a energiei în clădirile publice. E5P a dezvoltat un număr mare de proiecte în Ucraina, ce poate fi implementat doar cu nou angajament din partea donatorilor al E5P. Eligibilitatea unui proiect pentru grant se măsoară în baza indicatorilor de economisire a energiei, capacitatea de reducere a poluării, efectele demonstrative şi potențialul de a promova a dialogul cu privire la politici publice şi reforma regulatorie, potrivit unui comunicat al BERD.