Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-22/valeriu-lazar-va-participa-in-urmatoarele-saptam-ni-la-un-ir-de-evenimente-majore-in-domeniul-energe-31849.html
Data: Oct 22, 2013 (16:44)

Valeriu Lazăr va participa, în următoarele săptămâni, la un șir de evenimente majore în domeniul energetic în cadrul UE și CSI

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, va participa miercuri, 23 octombrie, la reuniunea Consiliului ministerial al Comunității Energetice, care se va desfășura la Belgrad, Serbia, cu participarea Comisarului european pentru energie, Guenther Oetinger.
 
În cadrul ședinței urmează a fi aprobată implementarea Directivei europene privind eficiența energetică și puse în discuție oportunitățile de deschidere și integrare regională a piețelor energetice, examinate proiectele investiționale de interes comun și progresul în negocierile privind aderarea Georgiei la Comunitatea Energetică.

Tot în această săptămână, Valeriu Lazăr va participa la un forum investițional regional în localitatea Arandjelovac, Serbia, la care vor fi examinate bunele practici, avantajele și piedicile în domeniul investițiilor în sectorul energetic, importanța acestiua pentru dezvoltarea economică, modele de restructurare a sistemelor energetice etc. Ministrul Economiei va face o prezentare despre reformele întreprinse în sectorul energetic din Republica Moldova și oportunitățile investiționale deschise de acestea.

Săptămâna viitoare, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr va efectua o vizită la Moscova, pentru a participa la reuniunea Consiliului electroenergetic al CSI. Conform agendei, la Consiliu vor fi abordate un șir de subiecte ce vizează pregătirea sistemului energetic de sezonul de iarnă 2013-2014, sprijinul metrologic în industriei de energie electrică din CSI pentru perioada 2012-2014, cooperarea statelor CSI în caz de situații de urgență la obiectele electroenergetice. De asemenea, participanții vor discuta despre Acordul de cooperare în domeniul formării profesionale și recalificare a personalului din industria energetică.

Potrivit Ministerului Economiei, la 4-5 noiembrie, curent, ministrul Economiei va participa alături de Comisarul Gunther H. Oettinger și Ministrul Energiei a Lituaniei, Dl Jaroslav Neverovic la Conferinţa de nivel înalt în domeniul infrastructurii energetice care va avea loc la Vilnius (Lituania). În cadrul conferinței va fi abordată tema pieței interne a energiei și necesitățile de infrastructură, urmată de prezentarea Uniunii Europene a listei proiectelor de interes comun și Comunicarea pe termen-lung a viziunii de infrastructurii pan-Europeană. De asemenea, la conferință participanții vor discuta despre identificarea proiectelor comune în domeniul energetic și implementarea acestora, precum și un șir de subiecte sectoriale.