Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-22/valeriu-lazar-procesul-de-integrare-europeana-il-vad-ca-pe-unul-de-modernizare-a-r-moldova-dupa-mode-31839.html
Data: Oct 22, 2013 (11:16)

Valeriu Lazăr: Procesul de integrare europeană îl văd ca pe unul de modernizare a R.Moldova după modelul european, spre binele cetățenilor săi, fără a înrăutăți însă relațiile cu partenerii tradiționali din est

Declarația a fost făcută în cadrul Conferinței Opțiunile integraționiste ale Republicii Moldova între Acordul de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE și Uniunea Vamală, organizată la Chișinău de către Ministerul Economiei, Institutul Național de Cercetări Economice și Centrul analitic Expert Grup.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat în deschiderea evenimentului că Guvernul a decis încă în anul 2006 direcția de integrare a țării, iar acum există o viziune clară, voință politică și cadrul de resurse necesar pentru a realiza reformele inerente integrării europene.

"Procesul de integrare europeană îl văd ca pe unul de modernizare a Republicii Moldova după modelul european, spre binele cetățenilor săi, fără a înrăutăți însă relațiile cu partenerii tradiționali din est. Modelul european înseamnă legislație îmbunătățită, practici de funcționare a instituțiilor, competitivitate sporită, inclusiv pe alte piețe", a declarat ministrul Economiei. Valeriu Lazăr a precizat că e firesc ca Republica Moldova să se integreze într-o piață regională mai mare. Totuși exporturile moldovenești devin tot mai sofisticate și pe lângă țările UE, unde sunt exportate 50% din bunuri și servicii,  CSI cu cca 40%, cota altor țări precum Turcia, China, Japonia sau SUA, este în creștere.

Potrivit Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr a optat pentru implicarea cât mai largă a elitelor politice și economice în dezbaterea privind integrarea europeană, dar în același timp și informarea tuturor cetățenilor, căci schimbările vor afecta întreaga populație a țării.