Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.10.2013

Suedia şi Polonia îşi exprimă deplina susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

Suedia şi Polonia îşi exprimă deplina susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

Prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Carl Bildt, şi ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, au susţinut o conferinţă de presă comună, la care au abordat subiectul integrării europene a Republicii Moldova şi pregătirea către Summitul Parteneriatului Estic, ce se va desfăşura pe 29 noiembrie, la Vilnius.  

Iurie Leancă a salutat prezenţa la Chişinău a celor doi oficiali, menţionând că vizita reconfirmă susţinerea Republicii Moldova din partea Suediei şi Poloniei în realizarea agendei europene.

Drept urmare, înalţii oaspeţi au reconfirmat determinarea UE de a menţine şi dezvolta în continuare parteneriatul cu Republica Moldova. Ei s-au arătat încrezători că Acordul de Asociare RM-UE va fi parafat la Summitul de la Vilnius şi există premise reale pentru semnarea acestuia în anul 2014.

Radosław Sikorski a menţionat că Polonia este un promotor activ al intereselor Republicii Moldova în efortul de modernizare şi aliniere la standardele europene. Şeful diplomaţiei poloneze a exprimat disponibilitatea ţării sale de a acorda asistenţă ţării noastre în procesul de integrare europeană. Radosław Sikorski a menţionat că Republica Moldova este lider în cadrul Parteneriatului Estic şi a exprimat susţinerea ţării sale în liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii Republicii Moldova. 
La rândul său, ministrul suedez Carl Bildt a subliniat importanţa transformărilor pe care le implică pentru statele partenere cooperarea cu UE, dar şi beneficiile economice pentru acestea.

Carl Bildt a precizat că acordurile care urmează să fie parafate la Vilnius, iar după aceasta semnate şi aplicate, implică o cooperare aprofundată între UE şi Moldova, fapt care va aduce beneficii economice semnificative ţării noastre şi va deschide noi perspective pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

În cadrul unei întrevederi ce a precedat conferinţa de presă, părţile au discutat şi despre modernizarea sistemului judecătoresc din Republica Moldova. În context, Iurie Leancă s-a referit la pachetul de legi anticorupţie în domeniu, care a fost promovat recent, precum şi la provocările interne şi externe în procesul de integrare europeană. Ministrii Carl Bildt şi Radosław Sikorski au exprimat deplina susţinere în realizarea obiectivului nostru de integrare europeană.
 
Miniştrii de Externe din Suedia şi Polonia întreprind în această săptămână  o vizită în Moldova, Georgia şi Ucraina, cu scopul de a sublinia sprijinul puternic acordat celor trei state pentru dreptul lor de a-şi alege calea şi pentru a coopera activ cu UE, anunță un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus