Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.10.2013

Legea apelor intră în vigoare pe 26 octombrie curent

Fondul Provocările Mileniului Moldova împreună cu Ministerul Mediului au marcat astăzi intrarea în vigoare a Legii apelor, care reprezintă documentul-cadru ce promovează managementul modern al resurselor de apă. Legea apelor intră în vigoare pe 26 octombrie curent și va substitui vechiul Cod al apelor, aprobat acum 20 de ani. La eveniment au participat și alte instituții internaționale care oferă asistență pentru implementarea Legii apelor.

Pe lîngă noile reglementări pe care le introduce noua lege, în cadrul evenimentului  a fost prezentat și modelul platformei comune de autorizare a folosinței apei, care va permite instituirea unui ghișeu unic de eliberare a autorizațiilor de folosință a apei, creată de Centrul de Guvernare Electronică la inițiativa Programului Compact. Platforma comună de autorizare a folosinței apei reprezintă un sistem informatic destinat gestionării proceselor de recepţionare, procesare a cererilor şi eliberare a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei.

Stela Mocanu, directorul Centrului de Guvernare Electronică, a declarat că datorită acestui ghișeu unic persoanele fizice și juridice vor putea depune on-line solicitările și nu se vor mai confrunta cu proceduri complicate, costisitoare și de durată pentru obținerea autorizațiilor de folosință a apei. Ghișeul unic on-line va putea fi accesat pe portalul serviciilor publice din luna martie 2014.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că platforma comună pentru eliberarea autorizațiilor de folosință a apei se încadrează în activitățile de îmbunătățire și modernizare a managementului resurselor de apă pentru a facilita implementarea Legii apelor, inițiate în cadrul Programului Compact. De asemenea, directorul executiv al FPM Moldova a spus că Programul Compact prevede investiții de circa 800 de mii USD alocați pentru echipament modern pentru instituțiile publice care vor asigura funcționalitatea ghișeului unic, asistență și expertiză la elaborarea cadrului normativ necesar implementării Legii apelor, procurarea și instalarea stațiilor de monitorizare în timp real a nivelului apei.

Directorul executiv al FPM Moldova a accentuat că un aspect important al noii legi, care favorizează utilizatorii de apă, inclusiv Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, este extinderea termenului autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei de la 3 ani, conform legislației vechi, pînă la 25 de ani, ceea ce va încuraja investițiile pe termen lung în construcţia, îmbunătăţirea sau reabilitarea unui baraj în scopuri hidroenergetice sau de altă natură, construcţii hidrotehnice sau instalaţii pentru tratarea şi furnizarea de apă potabilă etc.

Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a menționat că Legea apelor stabilește principii noi în gestionarea resurselor de apă: principiul participării, principiul prevenirii poluării, principiul "poluatorul plăteşte”, principiul precauţiei, cît și folosirea raţională a resurselor de apă. De asemenea, noua lege stabilește dreptul exclusiv de proprietate al statului asupra resurselor de apă de suprafaţă şi subterane, oferind repere de reglementare a relaţiilor ce ţin de folosirea apelor dintre stat şi beneficiarii de folosinţă a apei, precum şi între înşişi beneficiarii.

Totodată, Legea apelor prevede mecanisme de gestionare a resurselor de apă în cadrul bazinelor hidrografice care vor contribui la eficientizarea acţiunilor statului privind prevenirea deteriorării continue, conservarea, protecţia şi restabilirea resurselor de apă de suprafaţă şi subterane. Implementarea legii va permite o mai bună cunoaştere a disponibilităţii resurselor de apă prin perfecţionarea sistemului de monitorizare şi de gestionare a datelor despre starea resurselor de apă. De asemenea, noua lege reglementează aspectul gestionării secetei şi riscului de inundaţii cu indicarea regimului folosinţei apelor pe timp de secetă declarată oficial.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus