Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-22/forul-exportatorilor-din-moldova-la-prima-edi-ie-31851.html
Data: Oct 22, 2013 (20:27)

Forul Exportatorilor din Moldova, la prima ediție

Dezvoltarea potenţialului de export al Republicii Moldova, a constituit subiectul principal de discuție în cadrul primului For al Exportatorilor din Moldova. Evenimentul a avut loc în premieră în țara noastră, fiind organizat în perioada 22-23 octombrie curent. Grupul-țintă al evenimentului au fost atât cele mai mari companii exportatoare din Republica Moldova, cât şi companii producătoare care abia încep să valorifice potențialul de export.

Forul este organizat de Ministerul Economiei și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), partener general fiind Danube Logistics investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), cu susținerea Mobias Banca – Groupe Société Générale, Programul USAID Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE) și Hillebrand Group.

“ În cadrul luptei acerbe dintre țări, pentru piețele de desfacere, scade rolul barierelor tarifare gen taxe vamale la import și crește rolul barierelor netarifare, în special cerințe mai sporite față de calitatea mărfii, pentru a-și spori competitivitatea, Republica Moldova trebuie să se adapteze celor mai ridicate standarde. Un alt factor decisiv pentru a putea face față competitivității la nivel internațional, pentru dezvoltarea exporturilor și penetrarea altor piețe,   constă în crearea de asociații între companii la nivel de sectoare ”, a ținut să menționeze Viceministrul, Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, prezent la for.

Potrivit Ministerului Economiei, participanţii au fost familiarizaţi în privința cadrului existent de reglementare a exportului la nivel regional cu ţările CEFTA, CSI, precum şi impactul viitorului Acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE asupra comerţului cu ţările europene şi oportunităţi noi de efectuare a schimburilor comerciale cu Norvegia, oferite de Sistemul Generalizat de Preferinţe (GSP) a autorităţilor norvegiene.

”Regimurile comerciale preferențiale, viitorului Acord privind  crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (ZLSAC/DCFTA) și Acordurile de Liber Schimb, măsurile de îmbunătățire a practicilor de export, reprezintă o necesitate și o prioritate”, a menționat Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc în cuvântul său de salut.

În cadrul forului, exportatorii au fost informați și au avut posibilitatea de a discuta o serie de aspecte şi probleme ce țin de oportunitățile de acces existente pe pieţele principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova, fiind analizate împreună cu consilierii comerciali ai misiunilor diplomatice acreditate în Moldova. S-au mai pus în discuție măsurile de îmbunătățire a eficienței procedurilor de export ce au fost implementate sau sunt în curs de elaborare de către Serviciul Vamal, oportunitățile de asistență, finanțare și asigurare ale exportatorilor, logistica privind exportul etc.

Forul, dedicat oportunităţilor de export din Republica Moldova, a întrunit experți din cadrul Ministerului Economiei, ai Serviciului Vamal, Camera Economică Europeană de Comerţ şi Industrie, Directoratul Norvegian pe Vamă și Accize, reprezentanţii programelor internaţionale, băncilor comerciale, ai companiilor de asigurări și consilieri comerciali ai ambasadelor străine acreditate în Republica Moldova  din Federaţia Rusă, Statele Unite ale Americii, Republica Turcia, Republica Populară Chineză. De asemenea au mai participat aproximativ 100 de persoane din diverse sfere: vinicolă, textilă, dar şi asistenţă juridică, audit, brokeri etc.