Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.10.2013

Moldova şi Slovacia au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul dezvoltării

Moldova şi Slovacia au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul dezvoltării

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a efectuat ieri, 16 octombrie 2013, o vizită de lucru în Republica Slovacia, la invitaţia viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe şi Europene, Miroslav Lajčák.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual şi perspectivele cooperării moldo-slovace, fiind coordonate activităţile comune pe agenda bilaterală şi cele ce vizează parcursul european al R. Moldova. Viceprim-ministrul M. Lajčák a ţinut să asigure că Moldova poate miza, în continuare, pe sprijinul deplin al Slovaciei în avansarea graduală a dialogului RM-UE pe marginea Acordului de Asociere, creării Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător şi regimului liberalizat de vize. Autorităţile slovace se pronunţă pentru oferirea Republicii Moldova a perspectivei europene şi vor continua transferul de experienţe în domeniul integrării europene instituţiilor de linie în mai multe domenii sectoriale.

Viceprim-miniştrii au convenit organizarea, până la finele anului curent, a reuniunilor Comitetului de cooperare pentru integrare europeană şi a Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică. Concomitent, la Chişinău va fi organizat Forumul de afaceri moldo-slovac la care vor participa oameni de afaceri din ambele state.

De asemenea, a fost subliniat faptul că, decizia autorităților slovace de a include R. Moldova, începând cu anul 2014, în lista celor trei statelor prioritare pentru programele de asistenţă din Fondul slovac pentru Dezvoltare, este un semnal de solidaritate şi sprijin faţă de demersurile europene ale ţării noastre. Experienţa slovacă este una relevantă pentru ţara noastră, ţinând cont de procesele similare de transformare şi modernizare prin care a trecut Republica Slovacă pe calea integrării europene. În acest context, Acordul interguvernamental bilateral privind Cooperarea în Domeniul Dezvoltării, semnat de către ambii miniştri la 16 octombrie curent, va servi drept document cadru pentru coordonarea activităţilor pe această filieră.

Potrivit MAEIE, începând cu anul 2009, din Fondul de Asistenţă pentru Dezvoltare al Guvernului slovac au fost alocate R. Moldova în jur de un milion de euro pentru modernizarea domeniului educaţiei, protecţia mediului, buna guvernare şi consolidarea societăţii civile.

In contextul vizitei, ministrul Natalia Gherman a participat la Conferinţa Internaţională “10 ani al programului de asistenţă slovacă, o viziune pentru cooperarea în domeniul dezvoltării pentru o lume în transformare”, în cadrul căreia a prezentat audienţei progresele înregistrate de R. Moldova în procesul de modernizare a ţării şi implementare a reformelor, în special, contribuţia Slovaciei la parcursul european al R. Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus